POKRENUT ljubičasti talas: ŠVAJCARKINJE posle 28 godina na ulicama, traže samo JEDNO

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  POKRENUT ljubičasti talas: ŠVAJCARKINJE posle 28 godina na ulicama, traže samo JEDNO

  Žene u Švajcarkoj izašle su u petak na ulice gradova širom zemlje, obučene u ljubičasto, zahtevajući plate jednake onim koje primaju muškarci. Jedan od zahteva je i manje seksualnog maltretiranja i nasilja. Ovo je prvi ovakav protest u Švajcarskoj u poslednjih 28 godina.

  Zahtevi su bili jasno istaknuti tokom jutarnje gužve na železničkim stanicama, u kancelarijama i na ostalim javnim mestima.

  Pristalice protesta nadaju se da će se omasoviti takozvani “ljubičasti talas”, nazvan po usvojenom simbolu pokreta – stisnutoj ljubičastoj pesnici unutar znaka Venere.

  Deo protesta su i povorke s dečijim kolicima, protest s pištaljkama, produžene pauze za ručak i piknik. Skupovi su održani u nekoliko gradova, a u Bernu su se pristalice protesta okupile ispred Savezne palate.

  U nekim gradovima odbaništa su bila zatvorena, a u školama nastava skraćena.

  Poslanici su odlučili da podrže tu inicijativu tako što će imati pauzu od 15 minuta. Ministar unutrašnjih poslova zadužen i za socijalne pitanja Alen Berse pozvao je preko video poruke na Tviteru na osudu porodičnog nasilja, zlostavljanje i jaz koji postoji između muškaraca i žena po pitanju plata i penzija.

  Unija poslodavaca ocenila je skup kao nezakonit, a deviza skupa je “Više vremena, više novca, više poštovanja”.

  Poslednji veliki štrajk žena sa oko pola milion okupljenih održan je 14. juna 1991. godine, deset godina posle uvođenja principa rodne jednakosti u Ustav zemlje. Žene su od tada osuđivale nedostatak konkretnih mera i dodale da se nastavila nejednakost plata. Posle toga je 1996. godine usvojen Zakon o jednakosti u radu.

  Izvor: Beta

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE