Pola gradića ne radi, a opštinari "rasipaju" državne pare

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Pola gradića ne radi, a opštinari “rasipaju” državne pare

  Opština Žabalj nezakonito je potrošila 161 milion dinara, što je oko 14 odsto budžeta te lokalne samouprave, utvrdila je Državna revizorska institucija.

  Analitičari trošenje novca iz džepova građana Žablja ocenjuju stihijskim, a među izdacima koje je državni revizor pronašao u finansijskim knjigama našli su se i neki koje je zaista teško objasniti.

  Prosečna plata u Žablju iznosi 37.000 dinara, i ispod je republičkog proseka. Većina stanovništva živi od poljoprivrede, a nezaposleno je blizu polovine. Međutim, situacija u opštinskoj kasi je, sudeći po trošenju, vrlo ružičasta.

  Iz sredstava opredeljenih tekućom budžetskom rezervom, izvršen je izdatak u iznosu od 96.000 dinara za nabavku mobilnog telefona Apple Iphone 6s, bojae “rose gold”. Za telefon nije izdat revers, tako da nema pouzdanih podataka gde, kada i kome je dat na upotrebu i korišćenje.

  Kupovina ovog mobilnog telefona samo je kap u moru protivzakonitog trošenja novca građana Žablja. Opštinski funkcioneri su mimo propisa potrošili čak 161 milion dinara, od čega je najveći deo otišao na javne nabavke.

  U kafani su pojeli i popili više od pola miliona dinara, a protivzakonito su knjižena i službena putovanja, poput onog gde je sedmoro opštinara putovalo u Veronu. Državi za to nisu položili račune, ali ni javnosti.

  U kabinetu predsednika opštine Čedomira Božića rekli su da on zbog unapred isplaniranih obaveza ne može da komentariše izveštaj državnog revizora. Na našu molbu da o tome porazgovaramo sa predsednicom službe za finansije, samo su kratko rekli da “ne mogu da nam obezbede sagovornika za tu temu”.

  U udruženju mladih u obližnjem Bečeju detaljno prate poslovanje susednih lokalnih samouprava. Kažu, opština Žabalj se po svemu ističe, jer samo hrpa papira koju pokazuju N1 ilustruje šta su sve lokalne vlasti finansirale iz budžetske rezerve.

  Od novosadskih teretana, preko iriških moto klubova, do fudbalske ekipe iz Leposavića…sve to su platili građani Žablja. “Mi osnovano sumnjamo da to nije trošeno u skladu sa zakonom”, navodi Aleksandar Đekić iz Bečejskog udruženja mladih.

  Prekršajni sud u Bečeju, koji je nadležan za i opštine Žabalj, Temerin i Srbobran, u poslednje tri godine nije pokrenuo niti jedan postupak za prekršaje iz oblasti javnih nabavki.

  Izvor: N1

  Foto: GoogleMaps

  What's your reaction?

  Komentari

  • Žabaljac

   U Žablju su Naprednjaci postavili Čedomira Božića za predsednika, jer eto dok je bio u DS-u bio je predsednik, sposoban za kojekakve malverzacije pa ima takav kadar i treba. A o plaćanju roma na izborima, preletanju iz DS-a i lažnim tenderima već je poznat u celoj opštini Žabalj. Ovakav ološ opština Žabalj davno nije imala na vlasti.

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE