Pola miliona pogledalo dirljivi video star JEDAN VEK: Deca posle Velikog rata (VIDEO)

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Pola miliona pogledalo dirljivi video star JEDAN VEK: Deca posle Velikog rata (VIDEO)

  Premda je Srbija iz Prvog svetskog rata izašla kao pobednica, ogroman broj žrtava je, proprocionalno broju stanovnika, srpski narod stavio među dva najstradalnija izgubivši oko 60 odsto muške populacije.

  Mnoga deca ostala su bez roditelja, a zbog odrastavanja tokom rata, mnogi nisu znali šta znači slobodno vreme i igra, poput njihovih vršnjaka danas. Iako je sada gotovo nezamislivo, deca su tada pored škole radila i druge, teške poslove poput kopanja, oranja, vršidbe i sve ostale radnje koje su se podrazumevale kao neophodne za opstanak seoskog domaćinstva.

  Iako su fotografije i video zapisi iz tog perioda retki, a i ako postoje, tehnički nisu ni blizu današnjim, mnogi u svojim porodičnim arhivima imaju neki zapis koji dokumentuje tadašnji život.

  Kako je izgledao život naših predaka kad su bili deca, najbolje govori video snimak koji je napravio nepoznati holandski snimatelj, a koji je sve do nedavno bio pohranjen u amsterdamskom institutu za film. Pre nekoliko dana, taj snimak je restaurian i kolorizovan, zahvaljujući Slađanu Grujičiću.

  Restauriran i kolorizovan video snimak koji je Grujičić objavio na svom Fejsbuk profilu izazvao je brojne rekacije na mrežama. Snimak je za samo desetak dana prikupio više od 5.000 sviđanja, a podeljen je čak oko 8.000 puta.

  “Teško je bilo roditi se u ovo vrijeme.1918 zavrsio se rat, a Srbija je ostala bez 1/3 stanovništva, ili bolje reci 60% muškog stanovništva. Radove na njivi i u kući, morale su da preuzmu mlađe generacije.Posebno me takla devojčica sa psom pored drveta.Taj njen uzdah sve govori.Otišli smo dalje sa vremeplovom”, napisao je Grujičić uz video.

  Ipak, kako Grujičić navodi za BIZlife portal, restauracijom se bavi tek tri meseca.

  “Godinu dana skupljam stare snimke i fotografije za koje sam znao da će nekada biti restaurirane i osvežene. Znao sam da će tehnologija da ode na mnogo veći nivo. Čekao sam taj trenutak i to je to“, priča nam Grujičić

  Video pogledalo oko pola miliona ljudi

  Kako objašnjava, lično zadovoljstvo mu pričinjava da zaboravljeno obnovi a izgubljeno pronađe.

  “Posebna energija je kad nečemu ponovo dajete život. Lepo se osećam tad, kad završim i pogledam razliku između originala i restauracije”, kaže.

  Upravo je to ono što je Grujičić uradio sa video zapisom dece iz 1920. godine, nakon završetka Prvog svetskog rata. Deca odevena u karakterističnu srpsku nošnju tog vremena, jedni drugima do ramena, bosonogi ili u opancima, sa maramama i šajkačama na glavi, u njivi i sa stokom prikazana su na snimku koji je napravio nepoznati holandski snimatelj, a koji je sve do nedavno bio pohranjen u amsterdamskom institutu za film.

  Grujičić navodi da je snimak pronašao na Jutjubu, a da je u pitanju arhiv Holandije.

  “Nepoznati autor, sa svojom kamerom slucajno je zabeležio te neprocenjive snimke. Kada sam pogledao snimak, oduševio sam se…Nisam mogao da vjerujem da je nekom palo na pamet da u to vreme, kada su sami filmovi bili skupi, montaža teška i iscrpljujuca, kada su ljudima bile važnije informacije šta se dešava po gradovima, gde je civilizacija napredovala, da nekom padne na pamet da ode u selo i snimi decu kako žive posle Velikog rata..” priča Grujičić.

  Izvor: BIZlife/Jelena Jevtić

  Foto: Screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE