Političari će morati da prijave i imovinu porodice?

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Političari će morati da prijave i imovinu porodice?

  Evropska unija je uspela da pritera našu vlast uza zid, pa će konačno i kontrola imovine i prihoda srpskih funkcionera doći na dnevni red, piše Blic.

  To je za njih jedan od osnovnih postulata borbe protiv korupcije, a kako saznaje Blic, Vlada je zbog nedorečenosti u aktivnostima u ovoj oblasti morala da menja svoj akcioni plan kako bi se stekli uslovi za otvaranje poglavlja 23. Sa tako izmenjenim planom, u kojem su i precizirani način i rokovi za proveru stečene imovine funkcionera i njihovih prihoda, premijer Aleksandar Vučić je otišao u Brisel.

  Izvor Blica iz vlade tvrdi da će vlast morati sada pod nadzorom EU da uradi ono što je godinama izbegavala. Hitno treba da se završi zakon o poreklu imovine, kao i izmene druge zakonske procedure kojim bi se sve rupe dosadašnjim pravnim aktima prevazišle.

  Zbog maštovitosti funkcionera jedan od zadataka je i da se proširi obaveza prijavljivanja imovine i prihoda na sve krvne srodnike funkcionera u prvom stepenu srodstva. EU je insistirala i na praćenju podataka putem jedinstvenog identifikacionog poreskog broja za fizička i pravna lica, objašnjava izvor iz Nemanjine 11.

  On dodaje da je zbog svih tih zadataka koje su morali da se predstave Briselu, Vlada Srbije 7. jula izmenila nacionalnu strategiju za borbu protiv korupcije. Da razloga za pooštravanje kontrole imovine ima pokazuje i primer Radomira Nikolića, gradonačelnika Kragujevca koji je stekao zavidno bogatstvo. On očigledno nije znao da će EU tražiti da se to preispita.

  Za razliku od njega, Siniša Mali, gradonačelnik Beograda, bio je obavešteniji, pa je u 2016. godini siromašniji za dva stana i jednu garažu. Ali, oni o tome nisu želeli da pričaju.

  Dragan Marković Palma je izuzetak. “Privrednik sam 36 godina i sva moja imovina je prijavljena. Sve što sam stekao nema veze sa politikom, to znaju svi,” rekao je Marković.

  Zoran Babić, funkcioner Srpske napredne stranke smatra da kontrola mora da postoji. Tako bi se videlo da nema pokrića da od državne plate Goran Ješić kupi preskup automobil, Šutanovac na pašnjaku gradi penthaus ili da Balša Božović letuje na Maldivima, a Bojan Pajtić na Brionima, kaže Babić.

  Izvor: Blic

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE