Pomoć NBS u borbi protiv COVID-19: Smanjena kamatna stopa

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Pomoć NBS u borbi protiv COVID-19: Smanjena kamatna stopa

  Narodna banka Srbije smanjila je referentnu kamatnu stopu na nivo od 1,75 odsto, a u cilju podrške aktivnostima Vlade za smanjenje efekata koronavirusa.

  Guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković izjavila je na vanrednoj konferenciji da ta institucija želi da podrži ukupne aktivnosti Vlade u sprovođenju ekonomske politike za smanjenje prelivanja efekata koje izaziva koronavirus i da je zato održan vanredni Izvršni odbor na kom je odlučeno da se referentna kamatna stopa smanji za 50 baznih poena, na nivo od 1,75 odsto.

  Pored toga, kamatna stopa na depotizne olakšice smanjena je na 0,75 odsto, dok je stopa na kreditne olakšice snižena na nivo od 2,75 odsto.

  Prema njenim rečima, domaći ekonomski i finansijski sistem su stabilni i dovoljno jaki da se suoče sa potencijalnim negativnim posledicama širenja koronavirusa.

  Guvernerka je poručila da je Narodna banka uvek spremna da reaguje blagovremeno, ali ne i ishitreno.

  Tabaković je dodala da su devizne rezerve od preko 13 i po milijardi evra garancija da je moguće reagovati na potencijalne šokove i da će, ako bude zatrebalo, biti obezbeđena dodatna likvidnost.

  Izvor: N1

  Foto: Beta/Miloš Miškov

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE