Pomoć privredi i građanima za sada 2,3 mlrd. EUR

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Pomoć privredi i građanima za sada 2,3 mlrd. EUR

  Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da je od početka krize koja je izazvana pandemijom virusa korona, država direktnim davanjima i oslobođenjem od poreskih obaveza privredi i građanima pomogla sa 278,64 milijarde dinara, odnosno sa 2,3 milijarde evra.

  On je najavljujući isplatu treće minimalne zarada za 1.042.114 zaposlenih u ukupnom iznosu od 31 milijarde dinara, rekao da je država privrednicima za tri minimalca do sada pomogla sa iznosom od 94 milijarde dinara, odnosno sa oko 800 miliona evra.

  “Sa isplatom ovog trećeg minimalca pokrili smo period od tri meseca iako je vanredno stanje i nemogućnost poslovanja trajalo duplo kraće.”

  Pomogli smo, nadam se i poslodavcima i zaposlenima. Poslodavci su zadržali neophodnu likvidnost i obezbedili sredstva za isplatu zarada. Sa druge strane radnici su zadržali svoje poslove. Sada nam predstoji zajednička borba – da očuvamo postojeća radna mesta, rekao je Mali, saopštilo je Ministarstvo finansija.

  Ministar je naveo, kada se saberu iznosi odloženog plaćanja poreza i doprinosa, minimalci isplaćeni privredi, kao i novac koji je država obezbedila preko Fonda za razvoj i građanima u vidu jednokratne pomoći od 100 evra, dolazi se do cifre od oko 278,64 milijardi dinara, odnosno nešto više od 2,3 milijardi evra.

  Kako je precizirao, preko Fonda za razvoj do sada je odobreno 1.061 kreditnih linija u ukupnom iznosu od oko 6,12 milijardi dinara ili oko 51 miliona evra, na ime odloženih poreza i doprinosa privreda je “relaksirana” sa 105,88 milijardi dinara, odnosno sa oko 890 miliona evra kao, a za minimalac je dato oko 800 miliona evra.

  Mali je podsetio da se odobravaju komercijalni krediti preko banaka uz garanciju države i da je do sada odobreno više od 6.332 kredita, ukupne vrednosti 526 miliona evra, a da se radi na odobravanju zahteva za još 3.449 kredita ukupne vrednosti 453 miliona evra.

  Dodao je da je za isplatu 100 evra građanima izdvojeno 72,5 milijardi dinara, što je dodatnih 600 miliona evra iz budžeta republike.

  “Ovo nije samo kriza ponude već i kriza tražnje. Mi moramo da vidimo kako da podstaknemo i tražnju, jer ne vredi da države upumpavaju ogromne količine novca, ako se na drugoj strani taj novac gomila i štedi. Potrebne su nam inicijative i preduzetništvo koje će da iznađe rešenje za poslovanje u novim okolnostima”, poručio je Mali.

  Izvor: Beta

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE