Poništena ISTORIJSKA KAZNA: Epl ne mora da plati Irskoj 13 MILIJARDI EUR

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Poništena ISTORIJSKA KAZNA: Epl ne mora da plati Irskoj 13 MILIJARDI EUR

  Drugi najviši sud Evropske unije u odbacio je naredbu Evropske komisije da kompanija Epl mora da plati Irskoj 13 milijardi evra zaostalih poreza.

  EU je pre četiri godine saopštila da je ova kompanija dobijala nezakonitu poresku podršku od Irske. Naime, dve irske poreske odluke veštački su smanjile poresko opterećenje Epla u protekle dve decenije – na samo 0,005% u 2014. godini.

  Poraz za evropsku poverenicu za tržišno takmičenje Margaret Vestager mogao bi da oslabi ili odloži nerešene slučajeve protiv Ikee-ovih i Nike-ovih sporazuma sa Holandijom.

  Vestager se sa istom odlukom susrela prošle godine kada je isti sud poništio njen zahtev da Starbaks plati do 30 miliona evra zaostalih poreza u Holandiji. U drugom slučaju, sud je takođe odbacio njenu presudu protiv belgijske poreske šeme za 39 multinacionalnih kompanija.

  Dablin se žalio na odluku Komisije zajedno sa Eplom, jer je želeo da zaštiti režim niskog poreza koji je privukao 250.000 inostranih zaposlenih.

  Međutim, vlada Irske će se verovatno suočiti sa oštrim kritikama opozicionih stranaka zbog toga što ne uzme novac koji bi mogao da barem polovinu predviđanja budžetskog deficita od čak 10% BDP-a.

  Poražena strana može da uloži žalbu na odluku suda najvišem sudu u Evropi, Evropskom sudu pravde.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Beta AP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE