Ponuda Matijevića u Hrvatskoj ocenjena nemoralnom, on poručuje: "Ja nigde ne žurim"

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Ponuda Matijevića u Hrvatskoj ocenjena nemoralnom, on poručuje: “Ja nigde ne žurim”

  Ponuda srpskog biznismena Petra Matijevića o preuzimanju kompanije Agro-Tovarnik koja sa 150 zaposlenih obrađuje 3.500 hektara zemlje, od kojih je 1.300 u privatnom vlasništvu 70 malih akcionara, tema je hrvatskih medija ovih dana.

  Hrvatski Novac.hr pod naslovom “Nemoralna ponuda srpskog kralja mesa” donosi hronološki dešavanja u vezi sa ponudom Matijevića, koji je pre pet godina kupio od Kutjeva dve poljoprivredne zadruge u Starim Jankovcima i Negoslavcima i došao u privatni posed oko 1.500 hektara poljoprivrednog zemljišta u Vukovarsko-srijemskoj županiji i tako postao, na čuđenje mnogih agrarnih stručnjaka, najveći privatni vlasnik oranica u Hrvatskoj.

  Kako je i najavio nakon preuzimanja, restrukturirao je u tim zadrugama ratarsku proizvodnju, otpustio pola zaposlenih uz otpremnine i nastavio ukrupnjavati agrarni posao, kupivši još 600 hektara zemlje od privatnih vlasnika u okolnim selima. I tu nije stao.

  Ponuda Matijevića za Agro-Tovarnik proglašena je neprijateljskom a sledećih nedelja se iz poslovne terminologije transformirala u neku vrstu ratne, jer reč je o plodnoj zemlji na samoj granici, a srpski preduzetnik, rodom iz Slavonije, početkom rata otišao je u Vojvodinu, gde je izgradio veliko poslovno carstvo i postao vlasnik istoimene industrije mesa i grupacije koja ima oko 70 različitih poduzeća i hotela, i još 30.000 hektara poljoprivrednog zemljišta u Srbiji. Sve je to bilo dovoljno da se u preuzimanju pomalo počeo osećati miris baruta, koji se prepoznaje s obe strane Dunava, piše portal.

  Navode da je tema postala glavna i u nekim srpskim medijima. Pod naslovima koji sugeriraju kako “Hrvatska opet koči srpska ulaganja, iako hrvatske kompanije imaju brojne poslovnice u Srbiji”, navodi se kako je Matijević bez ikakvog ekonomskog opravdanja osujećen u nameri da “unapredi razvoj agrara u susednim zemljama”.

  “Ponuda nije ni tenk, ni agresorska vojska, niti sredstvo prisile… sejati strah i zagovarati teoriju zavere usmerenu protiv istočne Hrvatske samo je u umovima pojedinaca koji su vođeni isključivo svojim ličnim interesima, pod krinkom brige za stotinu zaposlenika, posebno oni koji su suvišni i kojima gospodin Knežević daje plaću samo iz solidarnosti. Domoljublje je čudna kategorija, pogotovo ako stojeći iza njega možete dobiti puno, a druge zadovoljiti mrvicama”, poručio je Matijević.

  Matijević je u razgovoru naveo da u proteklih pet godina njegova ulaganja nisu odnela zemlju iz Hrvatske na nečijim leđima, nego su unapredila proizvodnju i tržišno podigla cenu poljoprivrednog zemljišta i podstiču novo zapošljavanje.

  Petar Matijević je najveći zemljoposednik u Hrvatskoj i hoće još jednu firmu

  Dodaje kako neće odustati od ulaganja, jer je prepoznao potencijale Agro-Tovarnika u nameri da kroz ratarsku proizvodnju osigura dovoljno stočne hrane da bi u Vojvodini i Slavoniji osigurali dovoljno sirovine kako bi za tržište EU bili u stanju proizvesti dovoljno suhomesnatih autohtonih proizvoda, poput kulena, slanine i šunke, umesto da žitarice prodaju nekome ko će ih kasnije vraćati kao finalni proizvod.

  “Nama se nikud ne žuri, a spreman sam i finansijski podebljati ponudu za otkup deonica, jer mislim da će ovaj prvi otpor splasnuti kad mali akcionari shvate da im moja ponuda pruža razne mogućnosti, kaže Matijević.

  “Imali smo uspešne pregovore s četvoro akcionara, koji su pristali na naše uslove kada sam im predočio šta sve mogu napraviti s novcem od prodaje. Neki su se dvoumili jer imaju sigurne prihode od dividende koja im se isplaćuje, ali ja sam im rekao da novac mogu uložiti u, na primer, stanove u Novom Sadu, gde za 100.000 evra mogu kupiti dva stana, od kojih im je godišnja stanarina veća od dividende koju dobijaju. Neki dan smo završili pregovore s jednim deoničarem koji se dugo lomio zbog pritisaka, ali je pristao zbog budućnosti svoje dece, a deo novca će uložiti i u svoj novi biznis, u kojem ćemo mu i mi pomoći. Zar to nije fer”, kaže Matijević.

  Izvor: BIZLife/Novac.hr

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE