"POPILI" 20 miliona evra lekova, jer su - DOSTUPNIJI - BIZlife

Prijavite se na naš newsletter "PREGLED DANA"

“POPILI” 20 miliona evra lekova, jer su – DOSTUPNIJI

Građani Crne Gore za prvih pola godine popili su više od 20 miliona evra lekova, što je za skoro pet miliona više nego u istom periodu lani.

Kao i 2018. godine najviše su traženi monopril plus, rapten duo, presolol, ranitidin…

Za lekove realizovane preko recepata u apotekama u prvih šest meseci ove godine Fondu zdravstva je, kazao je Vikend novinama PR Amer Ramusović, fakturisano 20.641.931,33 evra, što je za 4.807.511,59 više nego u istom periodu prošle godine.

“Finansijski izdaci za prvih šest meseci 2019. u odnosu na isti period prošle godine u privatnim apotekama povećali su se za 2.263.767,61 evra, dok su finansijski izdaci za izdate recepte preko apoteka ZUA Montefarma povećani za 2.543.743,90 evra, precizirao je Ramusović.

“Jedan od glavnih razloga povećane potrošnje je veća dostupnost lekova i bolja snabdevenost tržišta, pre svega zbog donošenja nove Liste lekova, koja je u primeni od marta 2018. godine”, smatra Ramusović.

On je naglasio da su i pored povećanja potrošnje, izdvajanja za lekove po stanovniku u Crnoj Gori značajno niža od izdvajanja u zemljama u okruženju i drugih evropskih država.

Izvor: CdM

Foto: Pixabay

What's your reaction?

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

MAGAZINE ONLINE