POPLAVA biti neće, a KIŠA je dobrodošla

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  POPLAVA biti neće, a KIŠA je dobrodošla

  Danima najavljivane obilne padavine zabrinule su mnoge stanovnike Srbije, ali ne i ministra poljoprivrede koji u kiši koja nam je uveliko stigla vidi samo dobrobit za srpske njive, tvrdeći da će nas poplave zaobići.

  Kišni talas koji je stigao u Srbiju, bar prema dosadašnjim Sektora za vanredne situacije, ne bi trebalo da brine stanovnike, a slično kaže i ministar za poljoprivredu, ššumarstvo i vodoprivredu Branislav Nedimović.

  “Ova kiša je dobra za poljoprivrednike i ne treba niko da se boji, neće biti poplava”, izjavio je Nedimović, koji je posetio Međunarodni poljoprirvedni sajam u Novom Sadu. On je ocenio da čak neće biti ni redovne odbrane od poplava na reci Savi.

  Na svega 200-300 kilometara od Srbije noćas su se oglasile sirene zbog poplavnog talasa na prostoru Banjaluke, Teslića i Novog Grada, to je sve život.

  Ono što je činjenica jeste da će sva ta voda doći kod nas. To sve pripada slivu reke Save, ali neće biti problema. Mislim da nećemo čak ući ni u redovnu odbranu od poplava na reci Savi, ocenio je ministar Nedimović.

  Nevreme s gradom, jakim, olujnim vetrom i obilnom kišom zahvatilo je juče kasno poslepodne delove Bačke. Nevreme je donelo grad, obilnu kiššu i jak vetar.

  U mestu Drljan, između Bečeja i Bačke Topole, za manje od jedan sat palo je 30 litara kiše po metru kvadratnom. Kako navodi sajt Vojvodina Meteo, njive su mestimično zabelele od količine leda, a štetu je za sada nije moguće proceniti.

  Ratarima isplata “prvog evropskog novca”

  Ministar poljoprivrede je na Sajmu poljoprivrede razgovarao sa zamenicom šefa Delegacije EU u Srbiji Matejom Norčić Stacmar, rekavši da je poljoprivrednicima u Srbiji počela isplata “prvog evropskog novca”, u okviru IPARD projekta.

  “Tu nije samo novac u pitanju, već kroz projekat ‘EU za tebe’ dajemo mehanizaciju, traktore, konkretno 15 traktora biće dodeljeno, potom kombajni, tresači višanja. Reč je 175 miliona evra bespovratnih sredstava za male poljoprivrednike, a na vama samima je kojom brzinom će te raditi, onako kako ste sami sebi zadali i kako se od vas to očekuje”, rekla je Norčić Stacmar.

  Kako je ukazala, sa uvođenjem evropskih propisa u oblasti zaštite bezbednosti hrane veća je mogućnost da poljoprivredni proizvodi budu plasirani na tržište EU i budu konkurentniji.

  Izvor: Blic, RTS

  Foto: screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE