Poražavajuće mali izvoz mesa

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Poražavajuće mali izvoz mesa

  Iz godine u godinu Srbija izvozi sve manje mesa, pa je ove godine u svet otišlo samo 1.130 tona goveđeg mesa, što je poražavajuće malo.

  Sredinom osamdesetih smo u svet slali gotovo 20.000 tona “bejbi bifa”, a danas 20 puta manje. Ove godine izvezeno je tek 1.130 tona goveđeg mesa, od čega je samo 450 tona otišlo u EU, a ostatak u zemlje CEFTA regiona.

  Vrednost izvoza bila je oko 4,9 miliona dolara, a ništa bolja nije bila ni prošla godina, kada je u inostranstvo otišlo 1.350 tona ovog mesa, u vrednosti od 5,8 miliona dolara.

  Prema rečima sekretara Odbora za poljoprivredu Privredne komore Srbije Nenada Budimovića, ovo su poražavajući rezultati i naša zemlja bi trebalo da se pozabavi pitanjem govedine.

  Srbija nije konkurentna sa cenom, a nemamo ni dovoljan broj grla u tovu. Trebalo bi primeniti sistem krava-tele, koji će biti usmeren na proizvodnju “bejbi bifa”. To je kvalitetno meso koje direktno ide u rashladne vitrine, ne zamrzava se i zato ima visoku cenu, objašnjava Budimović.

  Od početka godine uvezli smo iz zemalja EU oko 790 tona goveđeg mesa, u vrednosti od 3,4 miliona dolara. Prošle godine taj uvoz je bio 1.370 tona.

  Podaci Privredne komore Srbije pokazuju da smo u 2015. godini uvezli 20.100 tona svinjskog mesa, u vrednosti od 46,6 miliona dolara.Iste godine izvezli smo 12.000 tona svinjetine, u vrednosti od 27,7 miliona dolara.

  Od početka godine uvezli smo 12.600 tona, a izvezli 3.390 tona svinjskog mesa. Uvoz svinjetine ove godine će biti znatno niži, jer se cena izjednačila sa zemljama EU, pa naše firme nisu imale potrebu da dodatno plaćaju carinu i transport, ističe Budimović.

  Živinskog mesa prošle godine smo uvezli 11.850 tona, a izvoz u 2015. godini bio je 6.000 tona. Prema rečima Budimovića, uvoz mleka i mlečnih proizvoda biće na nivou prošle godine.

  Živinsko meso proizvedemo oko 95.000 tona godišnje, ali malo izvezemo, objašnjava Budimović. Nedostaje nam tržište jer naša piletina ne može u EU, zbog kontrole na salmonelu, pa trgovina ovog mesa najviše ide kroz CEFTA region, BiH i Crnu Goru.

  Izvor: Novosti

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE