Porodiljama povećanje tek posle bolovanja

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Porodiljama povećanje tek posle bolovanja

  Od početka godine plate zaposlenima u javnom sektoru povećane su za 10 odsto, ali se ta odluka ne odnosi na žene koje su trenutno na porodiljskom odsustvu ili odsustvu radi nege deteta.

  Za portal Bebac.com ova odluka države je nepravedna prema ženama koje su tek postale ili će postati majke, te su uputili apel premijerki Ani Brnabić da tim povodom reaguje.

  Posle svih kašnjenja plata portal Bebac.com je poslednji potez države nazvao “vrhuncem bahatosti i zanemarivanja osnovnog prava sadašnjih i budućih roditelja”.

  “Nekoliko puta smo pisali poslednjih meseci Vladi Srbije i upozoravali na to da plate porodiljama kasne, ne samo u javnom sektoru, nego uopšte.”

  Ovaj poslednji apel odnosi se na to da se omogući ženama koje su radile u trenutku kada je država zaposlenima u javnom sektoru smanjivala plate pre nekoliko godina da sada dobiju povećanje kao i svi ostali, ističe za Danas urednica portala Bebac.com Jasmina Mihnjak.

  Ako je, kako kaže Mihnjak, opravdanje da one sada imaju primanja na osnovu obračuna i da će povećanje dobiti tek kada ponovo počnu da rade, onda bi država trebalo na neki drugi način da im nadoknadi to sada kada im je novac najpotrebniji, makar jednokratno.

  Ona kaže da je Bebac.com već pisao državnim institucijama zbog kašnjenja plata i da je odgovor od RFZO bio taj da se za sva kašnjenja obrate poslodavcima, te da država redovno isplaćuje nadoknade.

  U Ministarstvu rada za Danas kažu da su naknade tokom porodiljskog odsustva i nege deteta regulisane Zakonom o finansijskoj podršci porodici sa decom gde je propisano da se one utvrđuje u visini prosečne osnovne zarade ostvarene u 12 meseci koji prethode mesecu u kome otpočinje korišćenje odsustva uvećane za minuli rad.

  Utvrđeni iznos naknade zarade ne menja se u toku trajanja prava izuzev usklađivanja iznosa minimalne i maksimalne naknade zarade, nezavisno od činjenice da li kod poslodavca dolazi do smanjenja ili povećanja zarada, ističu u ovom Ministarstvu.

  U Ministarstvu rada napominju da ženama zaposlenim u javnom sektoru koje su otišle na porodiljsko odsustvo ili odsustvo radi nege deteta pre nego što je počela primena Zakona o umanjenu plata, zarade nisu smanjene, odnosno one su nastavili da primaju naknadu koju su do tada primale.

  Izvor: Danas

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE