POSAO I PLATE U SRBIJI: Ako neće Pera, hoće Mika i Žika - BIZlife

Prijavite se na naš newsletter "PREGLED DANA"

POSAO I PLATE U SRBIJI: Ako neće Pera, hoće Mika i Žika

Plate u ovom delu Evropu godinama unazad ne prate privredni rast. Prošle godine zarade su blago porasle u Makedoniji (2,5 odsto), Crnoj Gori (1,4) i Sloveniji (0,5), dok su u Srbiji pale (2 odsto), baš kao i u Bosni i Hercegovini (1,3) i Hrvatskoj (0,9). U Srbiji su primanja veća, pokazuju podaci Mreže za poslovnu podršku, u malim i srednjim preduzećima, ali su zato velike kompanije i lane štedele na zaposlenima, pišu Novosti.

Zajedničko za region, kako se čulo u četvrtak na konferenciji o ljudskim resursima koja je počela na Beogradskoj bankarskoj akademiji, jeste i to što je mali raspon između minimalne i prosečne zarade. Zato veliki broj zaposlenih različitog obrazovanja i zaduženja prima istu, najnižu platu. U svim zemljama podjednako se žale i na opterećenja primanja. U Sloveniji je tako bruto plata za oko 50 odsto “teža” od neto plate. U Srbiji je prosečno opterećenje 64 odsto, u Bosni i Hercegovini 69 odsto, dok hrvatska država na poreze i doprinose uzme skoro čitavu platu – od 90 do 100 odsto.

– U Srbiju prevashodno dolaze kompanije koje traže jeftinu radnu snagu iz niskoprofitabilnih grana industrije – kaže Dragoljub Rajić iz Mreže za poslovnu podršku. – Problem je u tome što Srbija nema strategije po industrijskim granama koje bi odredile koji su to značajni investitori čiji dolazak vredi stimulisati. Bolje je stimulisati kompanije koje prave visokotehnološki proizvod. Nekima date 10 miliona evra i oni iz toga godinama imaju besplatnu radnu snagu, a mladi i obrazovani odlaze, pišu Novosti.

– Naši poslodavci radije daju pare nego što nekoga pohvale, a to je žalosno – upozorava Živka Pržulj, profesor BBA. – Poslodavci ne razmišljaju mnogo o tome kako će motivisati zaposlene. Imaju predrasude da je svako zamenjiv. Ako neće Pera, hoće Mika i Žika. Ali nema rezultata bez posvećenih ljudi.

Izvor: Novosti

Foto: Pixabay

What's your reaction?

Komentari

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

MAGAZINE ONLINE