Ovo su poslovi budućnosti

PinterestFacebookTwitterShare

Facebook je širom sveta doneo stotine hiljada novih poslova, ali on nije postojao pre 10 godina. Pročitajte koji će se poslovi pojaviti u idućih deset godina. Virtuelno vlasništvo? Psihoterapueti za smrt? Plaćeni prijatelji? Možda će vam jednom trebati jedna od ovih usluga ili ćete sami postati jedan od stručnjaka u zanimanju koja još i ne postoje.
 
Advokati za virtuelno vlasništvo


Jeste li ikad doživeli da vam Facebook predloži mrtvu osobu za prijatelja? Ili ste stravstveni igrač „World of Warcraft“ i skupili ste pravo malo virtuelno bogatstvo? Krađe identiteta, virtuelnog blaga, hakovanje stranica sve su češće i verovatno nećemo još dugo čekati na pojavu specijalizovanih advokata za virtuelni svet.
 
Koordinator za obrazovanje dece

 
CNN je nedavno objavio kako su troškovi podizanja deteta porasli 40 posto u poslednjih deset godina. Kvalitet javnih škola i fakulteta je u padu, privatne škole su preskupe, a verske odbijaju sve koji u sebi sadrže zrnce ateizma. To predstavlja plodno tlo za razvoj karijera koordinatora obrazovanja koji će koordinirati obrazovanje kod kuće i povezivati roditelje, učitelje, škole i istraživačke izvore bez birokratije tradicionalnih ustanova.
 
Plaćeni prijatelj

 
Oni koji imaju stare roditelje ili deku i baku u odvojenom stanu pretpostavljaju o čemu se radi. Uz sve njihove potrebe, najvažnija je želja za druženjem. Kao što su bogate viktorijanske dame plaćale svoje sluškinje ili prijatelje radi zabave u privatno vreme, tako će oni koji će sebi to moći priuštiti, platiti društvo sebi ili svojim usamljenim članovima porodice.
 
Stručnjaci za kataklizme


Zemlju je u proteklih stotinak godina protresla lavina katastrofa. Astrofizičari znaju kako nekoliko puta sedmično neki asteroid prođe pored Zemlje na udaljenosti od 79.000 kilometara i postoje realne šanse da jedan takav padne na zemlju u idućih 50 godina. Zaboravite svemirski turizam, uvedite termin svemirskih izbeglica.
 
Psihoterapeut specijalizovan za smrt


Bogataši već biraju kakvog će im pola biti dete, a genom čoveka odavno je otkriven. Ukoliko nas ne pogode katastrofe, velike su šanse da će jednom naš sistematski pregled da uključuje i genetički screening na temelju čega će nam jednostavno reći kada stvarno odlazimo s ove planete. Zamislite širinu zanimanja koja se otvaraju u tom području – svi zdravstveni i psihološki stručnjaci moći će se specijalizovati za pomoć umirućima.