Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Glassdoor lista 25 kompanija koje imaju najteže intervjue za posao

    Velika ekonomska kriza koja je pogodila celu planetu i donela je novo zanimanje: profesionalno odlaženje na razgovor za posao.

    Naime, kako je došlo do manjka radnih mesta, poslodavci su postavili surove standarde, a na intervjuima za radnu poziciju se postavljaju pitanja za koje najčešće ne postoji realan odgovor.

    Nezaposlenim nije lako, ali i poslodavac nije u zavidnoj poziciji. On mora da nađe idealnog radnika koji će raditi 3 do 4 različita posla, a biće plaćen minimalno samo za jednu radnu poziciju, pri tome ne sme da se žali ili da traži godišnji odmor.

    Poslodavac mora biti vidovit kako bi u moru prijavljenih otkrio svog „multipraktika“. Zbog svega toga pribegava raznim kombinacijama pri intervjuisanju.

    Istraživanje koje je sproveo sajt Glassdoor.com donosi listu 25 kompanija koje imaju „najsurovije“ metode intervjua sa mogućim zaposlenima. Lista je napravljena po indeksima „težine intervja“ i „zadovoljstva zaposlenog“, a ono je pokazalo da su na razgovorima najzahtevnije konsultantske kompanije (prvih pet mesta), kao i one iz oblasti tehnologije i energetike. Neke od domaćoj javnosti poznatih kompanija koje su na ovoj listi su Shell, Google, Procter&Gamble, Facebook i Amazon.

    „Kako biste unapredili naš proizvod?“ i „Kako biste poboljšali našu prodaju?“ su standardna pitanja sa kojima se sreću svi ispitanici na razgovorima za posao.

    Facebook je kompanija koja je jednog softverskog inženjera pitala “ Zašto baš Facebook?“ a potom su dodali: „Molimo Vas da date kreativan odgovor, jer nam je to veoma bitno.“ Zamislite taj pritisak.

    Mnoge firme kao sto su Google, Facebook i Rackspace, svoje zaposlene su našli preko poslovne mreže LinkedIn, što dovodi do zaključka da svaki čovek u 21 veku mora da vodi računa da su sve njegove interet objave ažurirane, kako bi poslodavac što lakše došao do njega.

    Glassdoor.com istraživanje je pokazalo da mnogi poslodavci procene osobu koja je aplicirala na njihov posao samo na osnovu LinkedIn profila ili CV-ja.

    Ovo istraživanje je „otkrilo“ i novu tehniku intervjuisanja kandidata za posao, tzv.„speed dating“ tehniku prema kojoj se intervjuišu po 5 osoba odjednom kako bi se što pre došlo do „idealnog kandidata“.

    Neki poslodavci postavljaju namerno nestandardna pitanja kako bi potencijalne radnike testirali na rad pod stresom. Jedan poslodavac je kandidatu postavio pitanje: „Šta mislite, koliko ljudi danas pije tablete protiv ćelavosti?“

    Bilo kako bilo, izgleda da je ovo istraživanje otkrilo jedan važan podatak: na razgovor za posao trebate doći spremni na sve osim na posao.

    Evo i liste kompanija sa najtežim intervjuima za posao.

    1. McKinsey & Company
    2. Boston Consulting Group
    3. Oliver Wyman
    4. AT Kearney
    5. ZS Associates
    6. ThoughtWorks
    7. Bain & Company
    8. Shell
    9. Google
    10. Unisys
    11. Rackspace Hosting
    12. Cypress Semiconductor CY -2.46%
    13. SIG Susquehanna
    14. Bazaar Voice
    15. Procter & Gamble
    16. Teach For America
    17. LEK Consulting
    18. Juniper Networks
    19. Sapient Corp. SAPE +1.67%
    20. Stryker
    21. General Mills
    22. Progressive
    23. Headstrong
    24. Facebook
    25. Amazon

     
    Pripremila: Vanja Cuca Milenković

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE