Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Kako uskladiti potrebe tržišta rada i sistem visokog obrazovanja?

    Koja su to znanja i obrazovni profili koji su potrebni tržištu rada? Koje veštine i znanja poslodavci smatraju poželjnim veštinama? U kojoj meri su poslodavci upoznati sa reformom visokog obrazovanja u Srbiji i šta im od informacija nedostaje? U trenutku kada u Srbiji vlada velika nezaposlenost, neusklađenost potreba tržišta rada i sistema visokog obrazovanja je tema kojom se treba ozbiljnije baviti, kako bi se dobili odgovori na gore navedena pitanja.

    Upravo to je zadatak projekta koji se sprovodi u okviru nacionalnog Tempus programa CareerS – „Razvoj karijernog vođenja u cilju unapređenja visokog obrazovanja u Srbiji“. U sklopu ovog projekta osmišljeno je istraživanje namenjeno poslodavcima i pokušaće da doprinese upoznavanje potreba poslodavaca radi usaglašavanja i povezivanja visokog obrazovanja sa tržištem rada u Srbiji.

    Popunjavanjem upitnika poslodavci će pomoći univerzitetima da u skladu sa dobijenim odgovorima uobliče funkcionalni i sadržajni program saradnje sa privredom.

    U okviru ovog projekta biće organizovan niz susreta sa akademskom zajednicom, nastavnim kadrom i studentima na univerzitetima u Beogradu, Novom Sadu i Kragujevcu gde će se rezultati ovog istraživanja, a samim tim i potrebe poslodavaca prezentovati i približiti univerzitetima.

    Projekat je rezultat zajedničkog rada timova Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, MInistarstva omladine i sporta, Univerziteta u Beogradu, Univerziteta u Novom Sadu, Univerziteta u Nišu, Univerziteta u Kragujevcu, Univerziteta Singidunum, Univerziteta u Padovi, Studentske konferencije univerziteta Srbije, Javnog preduzeća Elektromreža Srbije i Infostuda.

    Istraživanje potreba poslodavaca i njihovog poznavanja sistema visokog obrazovanja se sprovodi od 16. januara do 16. marta 2013. godine, na adresi: www.careers.ac.rs/survey.html

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE