Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Zašto su nemačke firme privlačne srpskim stručnjacima?

    Nemačke kompanije su privlačne srpskim stručnjacima zbog mogućnosti napredovanja i redovnih plata, rekao je danas u Beogradu direktor Delegacije nemačke privrede u Srbiji Michael Schmitt.

    On je drugog dana Nemačko-srpskog sajma zapošljavanja rekao za portal EurAktiv Srbija da se radnici opredeljuju za stabilnost, a da su nemačke firme, naročito velike, poznate po razvijenoj politici zadržavanja radnika.

    "Ljudi žele sigurnost, stabilnost, a u nemačkoj firmi je velika mogućnost da to i nadju", rekao je Schmitt.

    On je ukazao da nemačke kompanije ne dolaze u Srbiju isključivo zbog tržišta, već zbog radne snage. "Tržište je malo, oni dolaze ovde jer mogu bolje da rade nego u susednim zemljama ili možda Nemačkoj", kazao je Schmitt.

    On je ukazao da medjutim postoji mnogo prepreka povezivanju sprskih radnika sa nemačkim tržištem, a jedna od njih je jezik. Schmitt je naglasio da je nemačko tržište otvoreno za radnike drugih članica Evropske unije, kao i trećih zemalja, uključujući Srbiju.

    Po podacima koje je izneo, u narednih 15 godine broj aktivnog stanovništva u Nemačkoj će se smanjiti za oko sedam odsto te će nedostajati 6,5 miliona radnoaktivnih ljudi.

    Dok u auto-industriji nedostaju IT stručnjaci i mašinski inženjeri, u gradjevinskoj industriji oko 25.000 nemačkih inženjera nema posao, naveo je.

    Cilj Delegacije nemačke privrede u Srbiji je da privuče što više nemačkih firmi koje imaju mogućnost zapošljavanja visokoobrazovanih stručnjaka iz Srbije, bilo za domaće tržište ili za neko od svetskih gde te kompanije posluju. "Ako Srbija počne pregovore o pristupanju EU, smatraće se delom nemačkog i evropskog tržišta rada. Umesto da uvozimo radnike iz Srbije, bolje je da ih zaposlimo ovde", ocenio je on.

    U Srbiji posluje 370 nemačkih preduzeća, zapošljavajući više od 25.000 ljudi, a uložila su ukupno preko dve milijarde evra. Prvi Nemačko-srpski sajam karijere održava se u Jugoslovenskoj kinoteci, a završava se danas u 18.00. Organizatori Sajma su Delegacija nemačke privrede u Srbiji i Nemačko-srpsko privredno udruženje.

    Foto: Beta

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE