Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Stranac teže do posla u Nemačkoj

    Nemačko tržište rada, ipak, najpristupačnije je samim Nemcima, dok su šanse da se stranac zaposli znatno manje. Radnici iz istočne Evrope se dobro snalaze na tom planu.

    Na nemačkom tržištu rada stranci ipak imaju lošije šanse od samih Nemaca, rezultat je istraživanja Instituta nemačke privrede, koje se odnosi samo na strance sa dozvolom boravka.

    Stranci su znatno češće bez posla od Nemaca, ali je ustanoviljeno da ima stranaca koji bolje prolaze, ali i onih koji lošije prolaze od Nemaca na tržištu rada, kažu u Institutu.

    Dok je stopa nezaposlenosti u Nemačkoj u junu iznosila sedam odsto, među osobama bez nemačkog pasoša bila je na nivou od 14 odsto.

    Nezaposlenošću je pogođeno nekoliko većih grupa stanovnika stranog porekla. Useljenici iz arapskih zemalja su posebno često nezaposleni, a prednjače oni iz Libana, Irana, Avganistana, Iraka.

    Bez posla je 29.000 Italijana, ali i 140.000 od 460.000 Turaka. U poređenju sa Nemcima, verovatnoća da jedan Turčin bude bez posla je dva do tri puta veća.

    Ipak ima i onih koji su dobro integrisani. Francuzi, Britanci, Azijati ili Amerikanci u Nemačkoj imaju iste šanse kao i Nemci, a dobro se snalaze stanovnici istočnih evropskih država.

    Među Poljacima je samo nešto niža stopa nezaposlenosti nego kod Nemaca, a kod Rumuna je ta razlika neznatna.

    Koreni visoke nezaposlenosti stranaca leže jasno u deficitu kvalifikacija, tvrde sa Instituta.

    Četvrtina stranaca nema stručno obrazovanje, dok je među Nemcima takvih samo osam odsto i potrebno je, u saradnji sa agencijama za rad, raditi na motivaciji mladih nezaposlenih iz inostranstva da završe stručnu obuku.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE