Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Ako si trgovac, IT stručnjak ili zanatlija – zaposlićeš se

    Do posla u Srbiji najlakše dolaze prodavci, komercijalisti, radnici u administraciji, a nakon njih inženjeri informacionih tehnologija, pokazala anketa koju je Nacionalna služba za zapošljavanje sprovela među poslodavcima.

    Nacionalna služba za zapošljavanje završila je prikupljanje podataka "Anketa poslodavaca 2014", čiji je cilj da se vidi kakva je potreba za određenim poslovima.

    Sa tranzicijom i uvođenjem prvih naznaka prave tržišne privrede došlo do tektonskih promena na tržištu rada. Danas do posla najlakše dolaze prodavci, komercijalisti, radnici u administraciji, a nakon njih inženjeri informacionih tehnologija, ali, sve ovo nije pratila i sistematizacija novih zanimanja.

    Trenutno je važeća nomenklatura zanimanja iz 1990. godine. Do kraja godine služba će primeniti novu nomenklaturu gde će određena zanimanja brisati, ali ćemo uvesti i neka nova zanimanja, sve što je vezano za IT tehnologije, izradu softvera, veb dizajn, kaže Boban Matić iz Nacionalne službe za zapošljavanje u Nišu.

    Anketom je ove godine obuhvaćeno 7.300 poslodavaca. Na ovaj način će se tačnije uskladiti ponuda radne snage sa kratkoročnom potražnjom.

    Rezultati istraživanja će biti gotovi vrlo brzo. U okviru njih saznaćemo konkretne realne potrebe za radnom snagom, od lokalnih poslodavaca kao i posebna znanja i veštine koje su potrebne u određenim zanimanjima, kaže ekonomista Vladimir Vasić.

    Pročitajte i>>>Oko 3.000 zanimanja prilagođenih privredi

    Međutim, postavlja se pitanje koliko su oni koji danas traže posao spremni da, sem formalnog obrazovanja, stiču i nova znanja i veštine sto poslodavci traže.

    Dok mladi razmišljaju o novim poslovima, kao što su oni u IT sektoru, koji nekada nisu postojali, a danas donose dobru zaradu, nestaje zainteresovanost za zanatske škole. A, u Srbiji ima oko 40 hiljada takvih praznih radnih mesta.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE