Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Ovo je najtraženije zanimanje u Srbiji

    Potražnja za stručnjacima za održavanje mrežnih sistema u prvom kvartalu ove godine porasla je skoro 15 odsto u odnosu na isti lanjski period, pokazalo je istraživanje Visoke škole strukovnih studija za informacione tehnologije (ITS).

    Gotovo svaka kompanija ima potrebu za administratorima mreža, onima koji se bave održavanjem mrežnih sistema, ali nije dovoljno poznato da je reč o Microsoft i Linux stručnjacima.

    Broj oglasa u kojima se traži poznavanje Linux operativnog sistema objavljenih na portalima poslovi.infostud.com i www.poslovi.rs porastao je za jednu osminu.

    Koliko su ovi stručnjaci traženi danas na tržištu pokazuju i podaci da su administratori mreža na listama najtraženijih IT veština za 2014. godinu "skočili" za čak pet mesta u odnosu na prethodnu godinu.

    Prema rezultatima istraživanja koje svake godine sprovodi portal Computerworld.com, skoro trećina ispitanih kompanija navela je da u 2014. planira da zaposli administratora mreža, dok je u 2013. ovakve planove imala petina kompanija.

    Administratori mreža su takode ušli i u šest najplaćenijih IT industrija, prema istraživanju ovog portala. Njihova prosečna godišnja zarada u Americi je procenjena na 73.000 dolara.

    Za Linux stručnjake i sve one koji žele da rade kao administratori mreža značajan je podatak da je i u Srbiji otvoren prvi ovlašćeni Linux trening centar (Linux Professional Institute – LPI).

    Ovaj trening centar otvoren je na ITAcademy koja posluje u okviru kompanije LINK group u Beogradu. Na departmanu za administraciju se školuju stručnjaci i za Microsoft i Linux administraciju.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE