Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Manje posla za srpske radnike u Rusiji

    Radnicima iz Srbije koji žele da rade u Rusiji, izdato je 29 odsto manje kvota u odnosu na prošlu godinu, a najtraženiji su stolari i građevinci, krojači, maseri i kuvari.

    U Rusiji je zbog ekonomske krize opala potražnja za stranom radnom snagom, te je broj kvota za radnike iz zemalja za koje je potrebna viza opao za 20 odsto u odnosu na prošlu godinu.

    Kada je reč o Srbiji, ove godine je Ministarstvo za rad Rusije radnicima iz Srbije izdalo 29 odsto manje kvota, navodi Rosibiznis konstalting (RBK).

    RBK piše da i dalje najviše radnika u Rusiju dolazi iz Kine, koja je dobila trećinu svih kvota (80.662). Za njom slede Turska (54.730) i Severna Koreja (47.364). Te tri zemlje dobile su oko 80 odsto svih kvota koje je Rusija izdala ove godine.

    Na četvrtom mestu je Vijetnam, kojem je Ministarstvo za rad dozvolilo da zaposli u Rusiji 16.463 radnika. Srbija je na petom mestu, dobivši 10.106 kvota za radnike. Skoro isti broj dobili su svi radnici iz zone Evropske Unije, navodi RBK.

    RBK piše da je prosečna plata koju zvanično dobijaju radnici iz Srbije 28.300 rubalja, odnosno oko 500 evra, i da su najtraženiji stolari i građevinci različite struke.

    Radnici iz Srbije najviše su traženi u Volgogradskoj oblasti, Krasnojarskom kraju, Moskvi, Sankt Peterburgu, Krasnodarskom kraju.

    Prema navodima agencije, najlakše do posla u Rusiji dolaze, pored građevinara, krojači, maseri, kuvari. Posebno su traženi kuvari iz Srbije, pa će oni, kao i kineski i kuvari iz Turske, Vijetnama i Italije, dobiti od 100 do 300 dozvola za rad.

    Jedan od glavnih razloga sa smanjenje radnih mesta za inostrane radnike u Rusiji je pad rublje, navodi RBK, pozivajući se na mišljenje eksperata.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE