Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Biće posla za mlade, za godinu-dve

    Nezaposlenost mladih jeste gorući problem u Srbiji, ali je počeo da se rešava i za godinu-dve će moći da vide poboljšanje na tržištu rada, rečeno je na okruglom stolu "Mladi u potrazi za poslom – preduzetništvo u privredi i poljoprivredi".

    Savetnik ministra privrede Dušan Korunoski ističe da taj problem ne može da se reši u mandatu jedne vlade, ali može da se počne s njegovim rešavanjem.

    "U roku od godinu-dve mogu da se vide početna poboljšanja, zbog kojih bi mladi možda odlučili da ipak ostanu", rekao je Korunoski, dodajući da je Ministarstvo privrede preduzelo korake kako bi se poboljšala kompletna ekonomska situacija "zbog pogrešnih odluka iz prošlosti".

    On ističe da je to ministarstvo usvojilo Strategiju za mala i srednja preduzeća, koja mobilišu gotovo 96 odsto radne snage u Srbiji, a male firme čine gotovo celu privredu. Podsetio je na deo strategije u kojem se navodi kontinuirani razvoj ljudskih resursa, koji bi "trebalo da poboljša kvalitet radne snage i obuku".

    "U srednjim školama bi trebalo da se program prilagodi potrebama privrede. A dobro je i da se prati razvoj privrede godišnje. Tako bi i škole davale kadrove koji su potrebni tržištu rada", rekao je on.

    Predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković izjavio je da na novo zapošljavanje možemo računati i zbog privrednog rasta, ali moramo pripremati mlade za poslove koji dolaze, jer to nisu isti poslovi u pogonima kao pre 30 godina. "Oni moraju tokom redovnog školovanja da nauče ono što im treba za posao", rekao je on.

    >>>>Sa fakultetom najteže do posla

    Predstavnik Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Slobodan Živanović ukazuje da su istraživanja pokazala da trećina mladih rešenje za lošu situaciju vidi u migracijama, koje mogu biti dnevne ili trajne. Problem nije moguće, kako je naveo, rešiti samo u jednom ministarstvu, nego je to zajednički zadatak.

    Govoreći o povećanju zapošljavanja i revitalizaciji ruralnih područja, on je naveo da bi mladi trebalo da se uključe u lokalne inicijative za samozapošljavanje. "Čak 95 odsto mladih nisu članovi nijednog udruženja, 97 odsto misli da ih udruženja ne predstavljaju adekvatno kod izvršne vlasti."

    Živanović je naglasio da je to ministarstvo, pored nacionalnog programa i mera, donelo još dva programa radi rešavanja ovog problema, a koja je Evropska komisija usvojila 20. januara.

    Vladimir Radovanović iz Privrednog foruma mladih poručio je da je nezaposlenost alarmantan i ključan problem, posebno kada je reč o mladima koji bi "trebalo sutra da budu nosioci privrede i razvoja i koji su stub države".

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE