Australija ponovo VAPI za radnicima

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Australija ponovo postaje obećana zemlja za stanovnike Balkana, posebno za one koji u svojim rukama imaju inženjersku ili diplomu medicine, a za njihov zangažman su spremni da plate čak 10.000 evra.

Pored zemalja srednje Evrope, koje su najčešće destinacije u koje Srbi odlaze, kao i okolnih primorskih zemalja koje su rezervisane za sezonske poslove, Australija se vratila na mapu i postala zemlja privlačna za srpske radnike, jer zbog ubrzanog razvoja ekonomije opet vapi za novim radnicima.

Odlazak na ovaj daleki kontinent bi najviše mogao da se isplati doktorima, stomatolozima i inženjerima, jer su kandidati sa ovom stručnom spremom najpotrebniji Australiji, a plate su im od 10.000 evra, koliko primaju lekari i stomatolozi, odnosno 8.000 evra mesečno koliko zarađuju inženjeri.

Radnici sa nekom od diploma medicinske škole moći će da pronađu radno mesto, budući da je Australijancima potrebno svo medicinsko osoblje, od pomoćnih medicinskih sestara, pa do kardiovaskularnih hirurga.

Na osnovu podataka dostupnih na australijskom sajtu za viziranje, Medicinskom odboru Australije preko su potrebne medicinske sestre sa užim oblastima specijalizacije, odnosno geronotološke sestre, pedijatrijske sestre, medicinske sestre angažovane u Hitnoj pomoći, kao i one koje rade osobama ometenim u razvoju.

Neophodni su im i radnici sa diplomom medicinskog tehničara koji bi radio na odeljenjima psihijatrije i ortopedije, kao i radiolozi, radiološki tehničari, fizijatri, logopedi i fizioterapeuti.

Ne bi li održala rast i razvoj svoje privrede, Australija vapi za kvalifikovanim radnicima, te su se na njenoj listi deficitarnih zanimanja našla i zanimanja iz oblasti medicine koja zahtevaju posedovanje fakultetske diplome.

Naime, lekari sa specijalizacijom iz neke od grana medicine preko su potrebni „zemlji kengura“, te je ovo šansa za sve oftamologe, kliničke hematologe, urologe, reumatologe, specijaliste za tropske bolesti, hirurge, kardiovaskularne hirurge, ortopede i onkologe.

Stomatolozi takođe spadaju u grupu deficitarnih zanimanja, te stomatolozi, protetičari, detalni higijeničari i zubni tehničari će takođe imati dobre šanse za posao.

Pored velikog broja medicinskih radnika, u Australiji posao mogu naći i ljudi diplomama tehničkih struka.

Inženjeri svih profila preko su potrebni Australiji, a posebno inženjeri saobraćaj. Ne bi li ispratili trend stvaranja novih gradova, Australijanci traže građevinske inženjere. Menadžeri, arhitekte, hemijski inženjeri, geometri, inženjeri transporta, biohemije i inženjeri elektrotehnike takođe su deficitarna zanimanja u ovoj zemlji.

Kako bi pronašli posao u Australiji neophono je da vaše zanimanje bude na listi deficitarnih zanimanja, nakon čega se može stupiti u kontakt sa poslodavcima koji će pomoći da proces viziranja bude olakšan.

Potrebno da vas sponzoriše poslodavac, ili da imate ponudu australijske vlade, uz prisustvo vašeg zanimanja na nekoj od lista i ispunjavanje drugih uslova, kao što su godine starosti, na primer. Privremena radna viza obično podrazumeva angažovanje na period od maksimalno četiri godine.

Za iseljeničke vize nije vam potrebna ponuda i garancija poslodavca, ali jeste određen broj poena na testu, odnosno specifičan skup ličnih kvaliteta i kvalifikacija potrebnih australijskom tržištu.

Izvor: Blic

Foto: Pixabay