Berači malina traženi kao fudbalske zvezde

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Od Ivanjice do Prijepolja na svakoj drugoj banderi oglas kojim se traže berači malina, ali na brojeve telefona koje ostavljaju vlasnici plantaža malo ko se javlja.

Oglasima sa ponudom istog posla puni su i lokalni mediji, malinari traže radnu snagu i posredstvom omladinskih zadruga, ali nje jednostavno nema, piše Blic.

Vlasnici zasada uoči sezone berbe koja bi trebalo da počne sredinom juna vape za sezonskim radnicima u strahu da im rod ne propadne. Nude dnevnice oko 20 evra, ili 35 do 40 dinara po ubranom kilogramu, tri obroka dnevno i prenoćište.

Malinari kažu da je ponuda sa kojom su izašli pred berače poslednja i da bi sa svakim plaćenim dinarom više ostali ili na nuli ili u minusu. Napominju – daju više u odnosu na prethodnu godinu kada su hladnjačari kilogram plaćali 120, a trenutna ponuda otkupljivača je 100 dinara.

Dragan Vukajlović, malinar iz Duba kod Bajine Bašte. nagoveštava šta bi moglo da se dogodi ukoliko se narednih dana nešto dramatično ne promeni. Vlasnici malinjaka će brati sa svojim porodicama, pa koliko uberu, a ono što ostane propašće, priča Vukajlović.

U Omladinskoj zadruzi iz Užica, koja je zatrpana zahtevima malinara za radnom snagom, kažu – potražnja za sezoncima je tolika da su berači traženi kao najveće fudbalske zvezde u prelaznom roku.

Malinari iz Bajine Bašte pričaju da su im minulih godina berači uglavnom dolazili iz Nove Varoši, Priboja i Prijepolja. No, oni koji su nekada bili nadničari sada su vlasnici zasada.

Prethodnih godina u malinjacima Zlatiborskog i Moravičkog okruga nadničilo je pet – šest hiljada berača. U ariljskom kraju uglavnom su bili angažovani berači iz Šumadije i sa juga Srbije, ali malo ko od imalaca plantaža je iole obezbedio radnu snagu sa kojom može ući u sezonu berbe.

“Zaštitna” cena nerealna

Iako se približio početak berbe malina, cene još uvek nema, bar ne one koju bi proizvođači želeli – 1,75 evra za kilogram koliko je po njihovim rečima najniža izvozna cena crvenog zlata. Za sada je, tvrde, ponuđeno 100 i 120 dinara kao akontna, zaštitna cena, što je nerealno, pa su spremni da se bore ako treba i najradikalnijim merama.

Dragiša Terzić, dugogodišnji proizvođač i predstavnik malinara Srbije, rekao je da akontna cene sigurno neće biti ispod 120 dinara, ali se očekuje da tržište do kraja berbe uslovi dosta višu cenu malina. S obzirom na rod malina u 2018. godini koji je u ovom trenutku za 30 odsto manji, verujem da cena mora biti viša od 120 dinara, rekao je Terzić.

Predsednik Asocijacije malinara Srbije, Dobrivoje Radović, kaže da je ovo neprihvatljivo niska akontna cena i da ona ne sme biti ispod 1,75 evra. Apelujemo na svest hladnjačara da ispoštuju svoje kooperante, u protivnom moraćemo da se borimo svim legalnim sredstvima jer je nedopustivo da se izlazi sa akontnom cenom od 100 ili 120 dinara – istakao je Radović.

Izvor: Blic

Foto: Pixabay