• English
X

Posao

Češka “krčka” plan za radnike iz Srbije

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Rekordno niska nezaposlenost u Češkoj Republici dovela je do toga da ovoj zemlji trenutno nedostaje oko 200.000 radnika svih profila i struktura.

Zato su mnoge firme prinuđene i da odbijaju porudžbine. Problem su pokušali da reše privlačenjem radne snage iz Ukrajine, ali to nije bilo dovoljno, pa sad “ciljaju” – Srbiju, prenose Večernje novosti.

Sa konkretnim planom u tom smislu izašla je Privredna komora Češke Republike. Predložili su da se građanima naše zemlje po ubrzanom režimu omogući zapošljavanje u ovoj zemlji centralne Evrope.

Pre svega su zainteresovani za radnike iz automobilske industrije, koji tamo hronično nedostaju iako imaju veoma visoke plate.

“Pilot-projekat sa Ukrajinom nije rešio naše probleme, ali se kratkoročno pokazao kao uspešan. Predlažemo da se raširi na još neke zemlje kulturno i jezički bliske nama. Pravi primer je Srbija”, istakao je portparol tamošnje Privredne komore Miroslav Diro.

Povezane vesti

Prema njegovim rečima, obratili su se Ministarstvu unutrašnjih poslova, u čijoj kompetenciji je olakšavanje uvoza radne snage.

“Još nije predloženo konkretno rešenje, kao ni obim i struktura tražnje čeških poslodavaca”, navodi Hana Mala iz Ministarstva unutrašnjih poslova Češke.

Specijalni režim za ljude iz naše zemlje bi, tvrdi Mala, prvo morala da razmotri Vlada Češke, kao i tripartitno telo vlade, sindikata i poslodavaca.

Izvor: B92, Novosti

Foto: Pixabay