Da li ste znali da polovina zaposlenih u Eplu nema fakultetsku diplomu?

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pexels

Veliki broj studenata smatra da je sticanje fakultetske diplome i zaduživanje velikim studentskim kreditima jedini način da se zaposle u vodećim svetskim kompanijama poput Epla, Gugla i Netfliksa.

Međutim, to nije uvek tačno, piše Business Insider, a prenosi Buka.

Istaknuti poslovni lideri – generalna direktorka Simensa u Americi Barbara Hempton i izvršni direktor Epla, Tim Kuk preispituju potrebu za fakultetskim diplomama.

Polovina zaposlenih u Eplu nema fakultetsku diplomu

Kuk je nedavno rekao da je oko polovine zaposlenih u Eplu nema faklutetsku diplomu. Ovaj podatak se odnosi na radnike u SAD. On je zaključio da mnogi fakulteti ne podučavaju veštine koje su potrebne na tržištu rada, kao što je kodiranje.

Hempton je odbacila ideju da četvorogodišnje studiranje garantuje spremnost za karijeru.

“Često se u oglasima za posao zahteva fakultetska diploma, ali u stvarnosti diploma za posao za koji kandidat aplicira uopšte nije potrebna – to je samo pomoglo našim menadžerima za zapošljavanje da naprave selekciju”, rekla je nedavno Hempton u Beloj kući tokom prvog sastanka američkog Savetodavnog odbora za politiku radne snage.

Ugledne kompanije poput Gugla i Epla zapošljavaju radnike koji poseduju veštine potrebne za obavljanje poslova, sa ili bez diplome.

LinkedIn je otkrio da mnoge današnje najveće kompanije ne zahtevaju da zaposleni imaju fakultetsku diplomu.

Nakon dalje analize podataka, LinkedIn je identifikovao specifične pozicije koje će verovatnije popuniti oni koji nemaju diplomu, uključujući elektro-tehničare, mehaničke dizajnere i marketinške predstavnike.

Ali, bez obzira na to, barem se zasad čini da se fakultetske diplome isplate. Radnici koji imaju osnovne studije zarađuju više od 932 dolara sedmično od prosečnog radnika, navodi se u najnovijem izvještaju američkog Zavoda za statistiku rada.

Generalni direktor Epla, Tim Kuk podsetio je da je njihovu kompaniju osnovao Stiv Džobs, čovjek koji je upisao fakultet i odustao od njega. Zbog toga je politika kompanije uvek bila da nije potrebna diploma kako bi neko bio uspešan.

Izvor: Buka

Foto: Pexels