Epidemija zahteva posebne mere: Starbaks uveo platu u slučaju KATASTROFE

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Za jedan od najvećih svetskih lanaca kafeterija epidemija korona virusa je KATASTROFA. Naime, Starbaks svojim radnicima nudi plaćeno odsustvo koje se zove catastrophe pay – plata u slučaju katastrofe.

Ova olakšica namenjena je zaposlenima Starbaksa koji moraju da se samoizoluju na 14 dana ukoliko su bili izloženi korona virusu, imaju simtome ili treba da se brinu o najbližima.

“Nikada ne bi trebalo da birate između posla i brige o sebi”, napisao je u pismu zaposlenima Rosan Vilijams, predsednik ove američke kompanije.

Starbucks odavno nudi ovu vrstu isplate u slučaju nekih incidenata kao što su poplave radnji i slično.


Putem ovog benefita Starbaks omogućava visokorizičnim zaposlenima da ostanu kod kuće, kao što su zaposleni stariji od 60 godina, oni koji imaju zdravstvene poteškoće i trudnice.

Kada istekne 14 dana, koliko se ovaj vid plate može koristiti, zaposleni se mogu prebaciti na plaćeni odmor, bolovanje ili uzeti slobodne dane ukoliko za to ima potrebe.

Nejasna klauzula ostavlja otvorenu mogućnost produženja „plate u slučaju katastrofe“ do čak 26 nedelja.

Starbaks uveliko sprovodi niz mera za zaštitu od korona virusa, uključujući pojačanu sanitarnu zaštitu, posuđe namenjeno samo za jednokratnu upotrebu u radnjama i zabrane uzoraka, kao donošenje šolja koje su u vlasništvu kupaca.

Izvor: BIZLife

Foto: Pixabay