Evo kome je najlakše, a kome najteže da pronađe posao

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Analiza tržišta rada za 2017. godinu, prema podacima sa sajta poslovi.infostud.com pokazuje da je najveći broj oglasa objavljen u oblastima trgovina/prodaja, IT, mašinstvo, administracija i elektrotehnika.

Kako je saopštio Infostud, situacija je slična kao i prethodne godine, pa su najčešće raspisivani oglasi za prodavce, komercijaliste, administrativne radnike, vozače i magacionere. Nakon toga, našle su se i IT pozicije: Java programer, .NET developer i software developer.

Poslodavci su tokom 2017. u 60 odsto oglasa tražili kandidate sa srednjom stručnom spremom. Sa druge strane više od polovine kandidata na Infostudu imalo je visoku stručnu spremu.

Van IT oblasti, najviše šansi za zaposlenje u prethodnoj godini su imali frizeri, kuvari, automehaničari, vozači i mašinski inženjeri. Pozicije na kojima je bilo manje objavljenih oglasa u odnosu na broj konkurisanja, odnosno na kojima je tokom 2017. godine bilo teže pronaći posao su: content manager, asistent na ekonomskim projektima, asistent na projektima u finansijama, promo lider i sudski izvršitelj/pomoćnik.

Izvor: BIZLife

Foto: Pixabay