Fali im 80.000 radnika, a ovo su najtraženija zanimanja

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Nedostatak radne snage mogao bi da zaustavi ekonomski rast u Švedskoj, upozoravaju analitičari, a situaciju nije uspeo da popravi ni migrantski talas koji je prije dve godine zapljusnuo državu, prenose agencije.

Junsko istraživanje Konfederacije švedskih preduzetnika, u čijem se članstvu nalazi više od 60.000 kompanija, pokazuje da je 75 odsto firmi koje su zapošljavale imalo problema u pronalaženju dovoljno kvalitetnog kandidata, prenosi Poslovni dnevnik.

“Nedostatak radnika trenutno je vrlo velik i u mnogim je područjima postao akutan”, ističe za Blumberg Torbjorn Haldin, ekonomista tog udruženja.

Prema podacima švedske berze rada, broj oglasa za posao po nezaposlenom trenutno je najveći od 2000. godine, a 12 od 15 sektora muči nedostatak radne snage.

Najteža je situacija u građevinarstvu, obrazovanju, računarstvu i zdravstvu. Jedini sektori u kojima ima dovoljno radnika jesu administracija i pravo, zatim prodaja i marketing, te mediji i dizajn.

Samo u augustu ostalo je nepopunjeno 78.000 oglašenih radnih mesta, 9 odsto više nego godinu ranije i čak 41 posto više nego pre dvije godine.

Veliki broj slobodnih radnih mesta rezultat je ekonomskog rasta, za koji su analitičari banke Nordea nedavno rekli da je “suludo snažan” i daleko iznad potencijala švedske privrede. Zvanični statistički podaci pokazuju da je švedski BDP u drugom kvartalu porastao za 1,7 odsto, a na godišnjem nivou 4 procenta.

Vlada procenjuje da će ekonomski rast u ovoj godini iznositi 3, a iduće će usporiti na 2,5 odsto. Centralna banka takođe tvrdi da je pronalaženje radnika s odgovarajućim veštinama problem za ekonomiju, ističući da je nezaposlenost na približno jednakim nivoima kao pre finansijske krize 2008. godine.

Zavod za zapošljavanje (Arbetsförmedlingen) predviđa da će ove godine stopa nezaposlenosti pasti sa 7 na 6,6 odsto, a da će dogodine blago porasti na 6,7.

Ukupno posmatrano, bez posla je više od 300.000 stanovnika. Međutim, stopa nezaposlenosti među osobama rođenim u Švedskoj iznosi svega 3,9 procenata – najmanje u 10 godina – dok među strancima iznosi 22 odsto.

Ipak, nedostatak radne snage, s druge strane, dobra je vest za Centralnu banku. To bi značilo da će ubrzati rast plata, koji je poslednjih godina bio prilično anemičan, a što će dovesti do rasta inflacije, računaju u Centralnoj banci.

Izvor: Al Dzazira

Foto: Pixabay