Hrvati se već spremaju za novu turističku sezonu: „Na meti“ i radnici iz Srbije

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Konobari, kuvari, poslastičari, sobarice i čistačice još se nisu ni čestito odmorili od  naporne sezone, a već im stižu nove ponude. Potraga za sezonskim radnicima u Hrvatskoj se zapravo nije ni završila, već se baš sada zahuktala, piše Slobodna Dalmacija.

Takva je situacija u hotelskim kućama od Brela do Podgore koje za sezonu 2019. godine traže najmanje 1.500 sezonaca koji bi radili u 18 hotela, a osim na Makarskoj rivijeri, Vrgorcu i Imotskom, radnici se traže u Slavoniji, Bosni i Hercegovini, Srbiji i Makedoniji.

Sezoncima se nude prosečne plate od oko 7.000 kuna (oko 1.000 evra), smeštaj, prehrana, prevoz, potpisivanje ugovora za stalnog sezonca, pa čak i božićnice, tako da će, sudeći prema informacijama koje smo dobili iz hotelskih kuća, sezona 2019. biti berićetna za radnike, barem one koji će je odraditi u hotelima.

Hoteli Makarska by Valamar sledeću sezonu, baš kao i nedavno završenu, startuju sa 330 radnika od kojih im je potrebno 170 sezonaca s time da je s njih 90 Uprava potpisala ugovore za stalne sezonce. Prema rečima predsednik Uprave Joška Lelasa, kao i svake godine, reč je o radnicima iz Makarske, Vrgorca i Imotskog, a potražnja kreće posredstvom Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Hotel „Meteor“ vrata otvara u martu, „Dalmacija“ u aprilu, „Rivijera“ u maju, a idealno rešenje za brz pronalazak sezonskih radnika je nedavno raspisan konkurs za stipendije.

„Potrebni su nam konobari, kuvari, poslužitelji, kuhinjski radnici, sobarice, čistačice, pomoćni radnici i nosači prtljaga, zapravo je reč o kadru koji tražimo svake godine. Za učenike je prvi put objavljen konkurs za stipendije s mogućnost odrađivanja prakse u Hotelima Makarska, a reč je o zanimanjima kuvar, konobar i poslastičar kojima nudimo 1.200 kuna mesečno stipendije za 10 meseci i, naravno, zapošljavanje nakon završetka školovanja kao i edukacije i usavršavanja“, kaže Lelas i dodaje kako je optimističan po pitanju pronalaska sezonske radne snage.

Nešto više od 50 sezonaca dogodine će biti zaposleno u makarskim hotelima „Biokovo“ i „Miramare“ u kojima je takođe već dobrano započela potraga za sezoncima. Prema rečima direktora kompanije Sol turizam Drage Nosića, sezonci će raditi s 50 radnika zaposlenih na neodređeno vreme, a najniža plaća je oko 4.500 kuna.

„Plan je da do kraja januara popunimo sva radna mesta, a radnike tražimo po celoj Hrvatskoj i kompletnoj regiji, uglavnom su to Bosna i Hercegovina te Srbija“, kaže Nosić.

Izvor: Slobodna Dalmacija, B92

Foto: Pixabay