Hvala SRBIJI što šalje odlične MEDICINARE u Nemačku!

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Obrazovni sistem u Srbiji je odličan, izjavila je Korina Šrajer, zamenica direktorke za bolničku negu u jednoj klinici u frankfurtskoj četvrti Hehst, govoreći za nemački list „Frankfurter Rundšau“ o kvalitetu zdravstvenih radnika koji su nedavno došli u tu kliniku iz Srbije.

„Nemački jezik su naučili još u Srbiji i svi oni ispunjavaju uslove kako bi prema nemačkim standardima mogli da budu priznati kao negovatelji“, istakla je Šrajer. Ona je najavila dolazak još 20 medicinskih negovatelja iz Srbije, od kojih desetoro stiže već sada u junu, a desetoro na jesen, piše „Frankfurter Rundšau“, a prenosi DW.

Franfurtski list u svom tekstu objašnjava i zašto medicinski radnici iz Srbije dolaze u Nemačku: „Da bi izgradili novi život, daleko od svoje domovine“.

Tako, na primer, Ana Marija Diklić i njen suprug Marko, koji su radili na Vojno-medicinskoj akademiji u Beogradu, kažu za nemački časopis da medicinska sestra u Srbiji prosečno zarađuje oko 300 evra mesečno. „Toliko treba da radite da bi ste kupili mašinu za veš, a kupiti auto ili otići na odmor, to sebi jedva mogu da priušte čak i porodice sa dve plate“, objasnio je Marko Diklić.

Sanja Vučković i Tanja Erdeljan su u jednoj privatnoj klinici u Srbiji zarađivale više nego duplo od prosečne plate u toj branši. Ali su zato morale da rade 12 do 15 sati dnevno, šest dana nedeljno. Samo subota ili nedelja su bili slobodni dani, navodi „Frankfurter Rundšau“. Erdeljan u Srbiji ima supruga i dvojicu sinova starosti od osam i jedanaest godina.

„Moj suprug radi u štampariji. Osim toga, mora da pomaže u kuvanju, čišćenju, spremanju i deci kod domaćih zadataka. Planirano je da suprug i sinovi što pre takođe dođu u Nemačku. Najveći problem će biti pronalaženje stana“, izjavila je Erdeljan, a u tekstu se dodaje da frankfurtska klinika pomaže pridošlicama da i taj problem reše. U međuvrremenu, žive u stanovima blizu bolnice, koje dele sa koleginicama i kolegama.

„Frankfurter Rundšau“ navodi da medicinski negovatelji početnici u Nemačkoj zarađuju 2.635 evra bruto – to je plata od koje se odbija porez, zdravstveno i penziono osiguranje i drugi doprinosi, i koja se povećava dodacima, na primer za rad noću, vikendom ili za one koji imaju decu u Nemačkoj, za dečji dodatak. Od trinaestoro medicinskih negovatelja koji su već zasnovali radni odnos u frankfurtskoj klinici, desetoro je raspoređeno da radi na intenzivnoj nezi i na nezi posle anestezije, što su poslovi za koje je jako teško pronaći kvalitetno osoblje u Frankfurtu.

Izvor: DW

Foto: Pixabay

Komentari 2

 1. P.

  Zahvalite Srbiji sto gura svoj narod iz svoje drzave

 2. jasna

  Blago nama, kada naši stručni radnici odlaze „daleko od svoje domovine
  da bi izgradili novi život“. Nama će ovde ostati stari ljudi sa starim životima,
  što je proces odumiranja stanovništva sve brže i brže i na kraju ćemo
  ostati i bez domovine, tj. države, za 100 godina, a i to će brzo doći.
  Divota od života nas samih, koji to sve vidimo, a ništa ne činimo.