I Slovenija kuburi s radnom snagom, plaćaju da im dovode radnike

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Rastuću privredu Slovenije zasnovanu na izvozu, koji čini 80 odsto BDP, sve više muči nedostatak radnika, pa pojedine firme već uvode stimulativne mere za dovođenje radne snage.

Jedan od najvećih svetskih proizvođača izduvnih sistema nedostatak zavarivača rešio je stimulacijom svojih zaposlenih. Ko preporuči ili dovede novog radnika, dobije 250 evra stimulacije.

Godinama su Slovenci gubili bitku za strane investicije. Slovaci, Česi i Mađari u tome su bili uspešniji pa je jedan od najvažnijih ciljeva bivše Cerarove vlade bio privući strane ulagače. I u tome Slovenija uspeva.

U poslednje četiri godine iznos stranih investicija veći je za 4,5 milijarde evra. Posebno u manjim, nerazvijenim sredinama. Pored Maribora tako niče fabrika najvećeg proizvođača autodelova Magna, a u Kočevju i Logatcu dve japanske investicije – proizvodnja robota i delova medicinske opreme. To je oko 1.000 novih radnih mesta u zemlji sa 5 odsto nezaposlenih.

Zakonom o pripravništvu već se srednjoškolcima omogućuje učenje i ostanak kod potencijalnog poslodavca. Minimalna plata je sada oko 640 evra, a do 2021. godine minimalac će porasti na oko 730 evra.

I dok sindikalci pozdravljaju ovu odluku, poslodavci se plaše da će to smanjiti konkurentnost pa traže od vlade da smanji poreze.

Ipak, ako nastave da privlače investitore koji nude nadprosečne zarade, povećavaće se i životni standard. Ne samo Slovencima nego i susedima koji svaki dan „trbuhom za kruhom“ prelaze zajedničke granice.

Izvor: Index

Foto: Pixabay