Isplati li se biti sezonac u Srbiji?

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Sezonci u Srbiji najčešće rade u poljoprivredi, ako žele na more, tada će verovatno biti konobari, a ako odu u susednu Mađarsku, posao mogu naći kao moleri, keramičari i zidari. Maline, borovnice, breskve, jagode, jabuke i druge voćke za koje je potreban veliki broj berača otvaraju mogućnost zaposlenja, a vlasnici plantaža nude dnevnicu od 1.500 do 2.500 dinara.

Tako za mesec dana rada mogu da zarade blizu 300 evra. Na branju borovnica, koje je teže i delikatnije nego branje drugog voća, može da se zaradi i do 4.000 dinara dnevno. Berači se traže širom Srbije, a velika ponuda poslova je u voćarskim krajevima, kao što je okolina Ivanjice, Arilja, Guče i Kosjerića, gde je veliki broj plantaža malina.

Na primorje kreću najčešće konobari i kuvari, a pored već uobičajenih Grčke i Crne Gore, ove sezone popularna je i Hrvatska. Više od 70.000 praznih radnih mesta i prosečna plata od 500 do 2.000 evra dovoljan su razlog zbog kog će Srbija ove sezone imati rekordan broj radnika u Hrvatskoj. Poslodavci tvrde da dozvole za rad neće biti problem.

Izvor: Blic

Foto: Pixabay