Kako da date otkaz, a da vas šef i dalje voli: Slučaj Trampove saradnice

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: YouTube screenshot

Najbolji način da date otkaz, a da „ne spalite sve mostove za sobom“, je da razgovor okrenete na vas i vašu karijeru, savetuju stručnjaci.

Upravo tako je postupila Houp Hiks, direktorka za komunikacije Bele kuće. Njen odlazak delovao je izuzetno srdačno. Ona je u saopštenju obasula pohvalama svog, sada već bivšeg šefa, Donalda Trampa.

„Ne postoje reči kojima bih mogla na pravi način da izrazim zahvalnost predsedniku Trampu“, rekla je Hiksova u saopštenju. „Predsedniku i njegovoj administraciji želim sve najbolje u daljem vođenju naše zemlje“.

Predsednik Tramp je uzvratio pohvale. „Houp je izvanredna i obavila je sjajan posao tokom ove tri godine“, kaže se u njegovom saopštenju. „Ona je pametna i pažljiva kao retko ko, zaista sjajna osoba. Nedostajaće mi da je imam pored sebe, ali kada mi je saopštila da želi da sledi druge prilike, potpuno sam razumeo“.

U ovom trenutku nejasno je tačno kako je Hiksova Trampu najavila njenu predstojeću ostavku. Ali javno, kao da je pratila najbolje savete stručnjaka, pošto je napravila sjajan taktički potez i izbegla da zalupi vrata stražnjicom za sobom.

Kada dajete otkaz, obavezno se zahvalite nadređenom za pruženu priliku

Kako za Biznis insajder kaže Lin Tejlor, ekspert za odnose na radnom mestu i autorka knjige „Ukrotite tiranina na radnom mestu: kako se nositi sa detinjarijama nadređenih i napredovati na poslu“, vesti o otkazu uvek valja saopštiti lično. Možete unapred poslati mejl nadređenom i obavestiti ih da imate nešto važno da popričate sa njim.

Tejlorova preporučuje da razgovor počnete tako što ćete se pretpostavljenom zahvaliti za pruženu priliku. Potom im recite da ste pronašli savršenu priliku koja će unaprediti vašu karijeru. Možete im i reći da ćete držati oči otvorenim za potencijalne kandidate koji bi vas zamenili.

Najbitnije je razgovor usmeriti na vas i vaše potrebe, a ne ostrviti se na šefa. Nije nemoguće da ćete ponovo naleteti na njih, možda i na novom poslu.

Pre nego što se priključila Trampovoj kampanji 2015. godine, Hiksova nije imala iskustva u politici, tako da nije jasno gde će otići i da li će joj iskustvo u Beloj kući pomoći.

 

Izvor: Business Insider, BIZLife

Foto: YouTube screenshot