Kako srpski preduzetnici pokušavaju da „NAPLATE“ nedostatak radne snage u Hrvatskoj

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Već nekoliko godina, od kako se Hrvatska ozbiljnije suočava sa nedostatkom radne snage, sve je više ponuda i u Srbiji za rad u toj zemlji. Posebno se potražnja pojačava u letnjim emsecima zbog turističke sezone na Jadranu.

Zbog toga smo sproveli malu anketu na našoj Fejsbuk stranici i pitali čitaoce da li bi otišli da rade u Hrvatsku. Povod za to su bili i sve brojniji tekstovi u domaćim medijima u kojima se piše o „primamljivim“ ponudama koje stižu iz susedne zemlje, odnosno o mesečnim zaradama i iznad 1.000 evra.

U toj anketi, više od polovine anketiranih (57%) reklo je da ne bi radilo u Hrvatskoj. Koliko su naši fanovi u odgovorima bili racionalni, a koliko su njima vladale emocije, to ne znamo. Ali da postoji ne malo interesovanje, to je činjenica.

Ako je verovati našim medijima, komšije nam vape za sezonskim radnicima. Kao zemlju sa Balkana koja je ušla u EU, Hrvatsku muče problemi radne snage. Veliki broj građana odlazi na rad, najviše u Nemačku, a zemlja ostaje bez radne snage. Najdramatičnija situacija je u sektoru zdravstva i ugostiteljstva. Naravno, u lov na radnike odlazi se u komšiluk, a kako se piše ovoj zemlji fali 70.000 radnika.

Najviše se traže radnici u ugostiteljskom sektoru, zbog predstojeće turističke sezone,  pogotovo kuvari i konobari. Kako su pisali mediji, plate za radnike u ovom sektoru idu od 1000 evra pa naviše. Piše se i da najviše radnika u ovom sektoru nedostaje kada su u pitanju pomoćni radnici u turizmu (7.000), a od pojedinačnih zanimanja nedostaje čak 1,000 kuvara.

Ali, kao što to obično biva, „srpski preduzetnici“ koji prate vesti, prepoznali su u ovom priliku da zarade, pa se ovih dana pojavio novi sajt koji građanima Srbije, ali i Bosne i Hercegovine i Severne Makedonije nudi posao u Hrvatskoj. Sajt iza koga stoji Zoran Torbica, internet preduzetnik, ponudio je poslodavcima u promo periodu besplatne oglase, a ideja je da se po principu poznatih internet sajtova koji nude zaposlenje usluga plaća.

Za sada se na ovom sajtu ne može pronaći nijedan oglas za posao u Hrvatskoj.

Izvor: BIZLife

Foto: Pixabay