Ko se u 2018. zapošljavao, a ko je i dalje “na birou”

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Prema poslednjim podacima nezaposlenost u Srbiji u poslednjoj godini pala je na nešto više od 11 odsto. U Nacionalnoj službi za zapošljavanje kažu da su najtraženiji radnici u prošloj godini bili oni sa nižom stručnom spremom, piše Blic.

“Ne raspolažemo podacima o ukupnoj potražnji na tržištu rada, ali statistika o onim poslodavcima i ljudima kojima je potreban posao je takva da je među poslodavcima najveća potreba za radnicima sa nižom stručnom spremom bila za čistačima, šivačima tekstila, pomoćnim građevinskim radnicima i gerontodomaćinima”,  navode iz NSZ.

Oni dodaju da su se među radnicima sa srednjom stručnom spremom najviše tražili šivači konfekcije, prodavci, portiri, bravari, elektroinstalateri, kuvari i vozači teretnjaka. U tu grupu spadaju i magacioneri, ekonomski tehničari, vaspitači, medicinske sestre, komercijalni tehničari, kuvari i kelneri.

Sa visokim nivoom obrazovanja poslodavci su najviše tražili ekonomiste za bankarstvo i finansije, građevinske inženjere, pravnike, lekare, mašinske inženjere i profesore engleskog jezika.

 Sa druge strane, u toku 2018. godine Nacionalnoj službi za zapošljavanje nisu bili traženi profili kao što su: kinooperater, pčelar, puškar, vozovođa, telegrafista, kondukter u železničkom saobraćaju, kao ni povrtari – kažu u ovoj službi.

Preko Nacionalne službe za zapošljavanje, od januara do decembra 2018. godine posao je našlo 245.379 ljudi.

U tom periodu je zaposleno najviše ekonomskih tehničara, njih 8.458 sa srednjom stručnom spremom, što je gotovo duplo više od broja diplomiranih ekonomista i diplomiranih ekonomista za opštu ekonomiju, bankarstvo i finansije kojih je 4.886 dobilo posao.

Među profesijama koje su najviše dobijale posao preko NSZ-a su i maturanti gimnazije, njih je 4.945 zaposlenih, dok su na trećem mestu prodavci. Radno mesto je našlo njih 4.867. Preko 4.000 zaposlenih u određenoj struci bilo je i za automehaničare, mašinske tehničare, a nešto više od 3.000 poljoprivrednih tehničara za proizvodnju bilja je našlo posao.

Ako pogledamo širu sliku, najviše posla je bilo upravo za radnike sa trećim i četvrtim stepenom i za sva zanimanja su brojevi zaposlenih preko 1.000.

Sa druge strane, ako pogledamo koja su zanimanja najmanje zapošljavana, najčešće je reč o magistrima i doktorima nauka, kojih je i najmanje. Mali broj kuvara specijalista je našlo svoj posao u Srbiji, svega 77 njih, a slična situacija je i sa konobarima. Ova zanimanja su i među deficitarnim, iz čega se može izvesti zaključak da su ljudi sa ovim zanimanjima, što su nam potvrdili i iz Infostuda, pronašli bolje plaćen posao u inostranstvu.

Izvor: Blic

Foto: Pixabay