Medicinari iz Aleksinca: Borili se sa KORONOM, a sad strahuju od OTKAZA

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Zdravstveni radnici koji su prema naredbi Ministarstva zdravlja krajem marta angažovani zbog epidemije virusa korona u Opštoj bolnici u Aleksincu, tvrde da su nakon dva meseca rada pred otkazom.

Oni apeluju da država ispuni obećanje i zaposli ih. Nadležni iz aleksinačke bolnice o tome ćute, zvaničan odgovor nije stigao ni iz Ministarstva zdravlja, ali je portparol novinarima rekao da je odgovor kratak i jasan – niko neće ostati bez posla, pišu Južne vesti.

U Opštoj bolnici su angažovani 27. marta, dan nakon naredbe Ministarstva zdravlja da se na neodređeno vreme zaposle lekari i medicinske sestre i tehničari po hitnom postupku.

Sada se nalazimo pred problemom u smislu prekida radnog odnosa i to nakon navršenih dva meseca. Zato Vam se obraćamo sa molbom i apelom za pomoć kako bi se problem koji imamo rešio. Odazvali smo se na poziv kada je usled pandemije virusom korona našoj državi bilo najteže i kada je naš zdravstveni sistem bio pod velikim pritiskom”, navode radnici u pismu.

Aleksinac je u jeku epidemije bio i treći po broju obolelih od virusa, nakon Beograda i Niša, podsećaju, a zaposleni kažu da ipak nisu dobili obećane ugovore, ali ni platu za svoj rad.

U pismu postavljaju i brojna pitanja za nadležne koji su im obećavali posao tokom borbe sa virusom.

Da li je u pitanju lažna vest Ministarstva o zapošljavanju ili je reč o samovolji direktora? Da li je mladi kadar iskorišćen kada je zdravstveni sistem bio u kolapsu, a sada će svi biti potapšani po ramenu i ispraćeni kućama praznih džepova, sa evidencionim kartonima iz Nacionalne službe za zapošljavanje, gde će i dalje čekati na posao ili možda neku novu epidemiju, da bi ih se nadležni ponovo setili”, pitaju medicinari.

Novinari su pitanja poslali Opštoj bolnici, ali odgovora nema, a direktor Goran Vidić na poruke i pozive ne odgovara. Zvaničan odgovor nije stigao ni od Ministarstva zdravlja, ali je portparol rekao da na ova pitanja može i usmeno da odgovori.

“Niko neće ostati bez posla”, potvrdio je u kratkom odgovoru portparol Ministarstva.

Nije poznato koliko je lekara i medicinskih sestara i tehničara angažovano u aleksinačkoj Opštoj bolnici tokom epidemije i koliko njih će dobiti posao na neodređeno vreme i kada.

Podsetimo, i u Kliničkom centru u Nišu su tokom epidemije zaposleni novi radnici, više od 200 medicinara je dobilo posao na tri meseca, a nadležni su rekli da će posao za stalno dobiti najbolji.

Izvor: Južne vesti

Foto: Pixabay