MINIMUM 1.000 EVRA: Na Jadran stiže 3.000 sezonaca iz BiH

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: I.L.

Narednog leta u kafićima, hotelima i restoranima na Jadranu radiće između 2.500 i 3.000 sezonskih radnika iz Republike Srpske i najniža plata će im biti hiljadu evra.

Kako piše banjalučki Glas Srpske, hrvatski ugostitelji su ove godine u potragu za sezonskim radnicima krenuli prilično pre početka turističke sezone kako im se ne bi ponovila situacija od prošle godine, kad su imali problema s brojem sezonskih radnika.

Ove navode potvrđuju i brojni oglasi po društvenim mrežama, te oglas jedne turističke firme koja u Banjaluci tražila radnike, nudivši najmanju platu od 1.000 evra.

Predsednik Udruženja radnika ugostiteljstva i turizma u Banjaluci Željko Tatić kaže da mu se obratilo desetak poslodavaca iz Hrvatske, koji uz dobru dnevnicu, sezoncima nude besplatan smeštaj i hranu.

Tatić kaže da poslodavci u Hrvatskoj sezonske radnike prijavljuju i plaćaju im zdravstveno osiguranje, a da bi se neko iz Republike Srpske zaposlio u Hrvatskoj tokom turističke sezone dovoljno je imati kopiju pasoša, biografiju i potvrdu o nekažnjavanju.

Izvor: Poslovni dnevnik

Foto: I.L.