Ministarstvo: Rad NA LIZING u službi RADNIKA

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Novim Predlogom zakona o agencijskom zapošljavanju dodatno se unapređuje položaj radnika u Srbiji angažovanih preko agencija, saopštilo je Ministarstvo za rad.

Predlog zakona, koji je upućen Skupštini na razmatranje, dodatno unapređuje položaj radnika angažovanih preko agencija, na taj način što će imati podjednaka prava na zaradu, naknadu zarade, radno vreme, odmore, odsustva i druga prava iz oblasti radnog odnosa, kao i zaposleni koje poslodavac korisnik neposredno zapošljava, navodi se u saopštenju.

Kako je objašnjeno, zaposleni u agenciji na neodređeno vreme koji se upućuju kod poslodavaca korisnika uživaju sve privilegije i prava koje proizilaze iz radnog odnosa na neodređeno vreme.

Osim toga, zaposleni koji sa agencijom imaju zaključen ugovor o radu na neodređeno vreme, uživaju svu zaštitu i imaju pravo na naknadu zarade između dva ustupanja ili pravo na otpremninu u slučaju utvrđivanja viška kada agencija ne može da im obezbedi posao kod drugog poslodavca.

Takođe, poslodavac korisnik može da angažuje agencijske zaposlene koji su u radnom odnosu na određeno vreme samo ako taj poslodavac ispunjava uslove propisane Zakonom o radu, kojim je uređen rad na određeno vreme.

Vreme angažovanja jednog lica, bilo preko agencije, bilo neposredno kod poslodavca korisnika, se računa u maksimalno ograničenje od 24 meseca za rad na određeno vreme kod istog poslodavca korisnika.

Po isteku tog perioda poslodavac korisnik može isto lice da zaposli samo na neodređeno vreme ili da ga angažuje preko agencije kod koje je taj zaposleni takođe u radnom odnosu na neodređeno vreme.

Ministarstvo za rad izdaje dozvolu za rad agenciji za zapošljavanje. Trenutno 123 agencije imaju licencu ministarstva.

RAD NA LIZING „svađa“ sindikalce i poslodavce


Izvor: Beta

Foto: Pixabay

Komentari 1

  1. strasno

    strasno dokle ovo sve vodi pa i nas da iznajmljuju kao (automobile,stanove …)STRASNO.Daju vlast agencijama samo me interesuje CIJE SU