NAJPOŽELJNIJI posao leta: Za 3.000 radnih mesta prijavilo se 90.000 ljudi

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Beta AP

Skoro 90.000 Španaca se takmičilo za 3.000 radnih mesta redara na plažama. Radno mesto koje se sastoji od nadziranja plaže i upozoravanja kupača da se pridržavaju mera te drže dva metra rastojanja, najpoželjniji je posao ovog leta, piše DW.

Za posao su se pre svega prijavili mladi ljudi. To je, s jedne strane, zato što je to naporan posao po letnjim vrućinama, a s druge strane zato što su mladi Španci najviše pogođeni korona-krizom. Više od milion njih je zbog pandemije izgubilo posao, od kojih je polovina mlađa od 35 godina.

Radno vreme je od 9 do 15 sati, a plata je 1.500 evra neto mesečno što je nadprosečno dobro za španske prilike.

Posao redara na plažama je smislila regionalna vlada Andaluzije. Nadaju se da će tako „jednim udarcem ubiti dve muve“, kaže Ana Celia Gonzáles, direktorka ustanove za civilnu zaštitu u Malagi.

„Glavni cilj je naravno sprečavanje širenja zaraze i bezbednost kupača.“ Ali, tim projektom se želi pomoći i lokalnoj turističkoj industriji da ponovo stane na noge, jer je pre krize u njoj bilo zaposleno više od 300.000 Andalužana.

Španija, zasad, ne beleži masovan dolazak turista iako su granice otvorene. Budući da im turizam čini oko 12 odsto BDP-a, ali i gotovo 13 odsto svih zaposlenih Španaca radi u turizmu i povezanim delatnostima, njihove su vlasti morale brzo da reaguju i smisle strategiju kako da smanje nezaposlenost, posebno mladih, čija je nezaposlenost na vrhuncu krize iznosila više od 50 odsto.

Izvor: DW

Foto: Beta AP