X
  • English
X

Posao

Naše radnike traže od Nemačke do Katara

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Strane kompanije u Srbiji najviše traže vozače, konobare, medicinare, poštonoše i sezonske poljoprivredne radnice. Posao u inostranstvu preko našeg biroa za zapošljavanje mahom traže firme iz Nemačke, Hrvatske, Slovenije, Katara i Portugalije.

Strani poslodavci toliko su zainteresovani za vozače iz Srbije da bi u Beogradu uskoro trebalo očekivati sastanak na kome bi se sreli predstavnici nemačkih kompanija i nezaposleni vozači zainteresovani za rad u toj zemlji. Takozvani info-dan za vozače organizovala bi Nacionalna služba za zapošljavanje, najverovatnije u septembru.

Nemačka nije jedina razvijena i ekonomski snažna zemlje koja želi radnu snagu iz Srbije. Poslodavci iz Katara nedavno su u našoj zemlji, zvaničnim kanalima, tražili medicinske sestre. U pitanju je bio medicinski centar „Država Katar“, koji se Nacionalnoj službi za zapošljavanje obratio preko Ambasade Srbije u Dohi. Zainteresovanih, međutim, nije bilo.

Nisu samo stručni radnici traženi. Tako su nedavno u Portugaliju iz Srbije otišla i četiri berača malina, u Sloveniji je na poslovima pomoćnog radnika, poštonoše i vozača radni odnos zasnovalo 12 ljudi. Prethodno je iz naše zemlje u Sloveniju otišlo i devetoro kuvara i konobara koji u proseku zarađuju oko 900 evra mesečno.

Sa biroa u Srbiji istovremeno je otišlo i radnika u Hrvatsku, koji su u ovoj susednoj zemlji zaposleni na poslovima animatora u turizmu. Oni mogu biti sportski, dečji, večernji animatori, zarađuju oko 550 evra mesečno i najčešće imaju smeštaj i hranu.

U skladu sa Zakonom o zapošljavanju i osiguranju za slučaj nezaposlenosti, NSZ je pokrenula više postupaka posredovanja za zapošljavanje državljana Srbije za rad u inostranstvu. Na osnovu podnetih prijava stranih poslodavaca, pokrenuto je više postupaka posredovanja za zapošljavanje naših državljana u inostranstvu.

U 2017. pokrenuti su postupci posredovanja na osnovu prijave potrebe poslodavaca iz Nemačke, Hrvatske i Slovenije i zaposlen je veći broj ljudi iz Srbije. Pored ovih zemalja, u ovoj godini imali smo i zahteve iz Portugalije koji su tražili berače malina, navode u NSZ za Blic.

Na ovaj način naši državljani legalno zasnivaju radni odnos, što znači da ih poslodavac uredno prijavljuje i na njih plaća porez. U cilju zaštite naših državljana, NSZ utvrđuje da naši državljani imaju ista prava kao i oni iz zemlje zaposlenja. To znači da su im obezbeđene radne dozvole i dozvole boravka u zemlji zaposlenja, kao i troškovi prevoza.

Pre odlaska na rad u inostranstvo, naši državljani potpisuju ugovore o radnom angažovanju. Takođe, Ministarstvo za rad pruža informacije o zapošljavanju u inostranstvu, dok se na njegovoj internet stranici nalazi spisak registrovanih agencija za zapošljavanje kojima ministarstvo izdaje dozvolu za rad.

S druge strane, radnici iz Srbije u inostranstvo često odlaze i na crno, najčešće u Norvešku, Austriju, Švedsku i Nemačku, i to zahvaljujući poznanicima koji im tamo nalaze posao. Na ovaj način posao u inostranstvu najčešće nalaze građevinski radnici, ali i kućepazitelji i negovatelji starijih osoba i dece.

Povezane vesti

Izvor: Blic

Foto: Pixabay