“Niko ne bi trebalo da bira između slobodnog dana ili plaćanja računa”

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: BETA AP

Kanadski premijer Džastin Trudo kaže da njegova vlada pokušava svim radnicima da obezbedi najmanje 10 dana plaćenog bolovanja godišnje jer se ta država već priprema za drugi talas pandemije Covid-19.

“Niko ne bi trebalo da bira između uzimanja slobodnog dana sa posla zbog bolesti ili plaćanja računa. Baš kao što niko ne bi trebalo da bira između boravka kod kuće sa simptomima koronavirusa i plaćanja kirije ili kupovine namirnica”, rekao je Trudo tokom konferencije za novinare u Otavi.

Do ponedeljka, Kanada je prijavila više od 85.000 slučajeva zaraze i 6.545 smrtnih slučajeva od koronavirusa.

Bolovanje za zaražene obično je u nadležnosti pokrajine, što komplikuje nacionalne napore po tom pitanju.

Trudo je rekao da bi postavljanje neophodnih mehanizama za nacionalni program plaćenog bolovanja bilo izazovno, ali njegova vlada i pokrajine su odlučni da to pokušaju.

“Kada dođe jesen i krene sezona gripa, ne želimo da se ljudi koji se razbole brinu o tome da li mogu sebi da priušte da ne idu na posao”, rekao je Trudo.

Vrhunski kanadski lekar nedavno je ponovio svoju tvrdnju da bi drugi talas koronavirusa mogao da bude gori od prvog talasa.

U nadi da će uspeti da spreči širenje virusa u zemlju, Trudo je prošle nedelje najavio da će granica sa Sjedinjenim Državama biti zatvorena najmanje do 21. juna.

Izvor: BIZLife

Foto: BETA AP