X
  • English
X

bizlife-magain-online

Posao

NSZ: Od početka godine strancima 12.000 radnih dozvola

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Od početka 2018. godine Nacionalna služba za zapošljavanje (NSZ) izdala je 11.741 dozvola za rad strancima u Srbiji od čega su tri četvrtine njih zaposlili poslodavci u Beogradu, a najčesće stranci imaju srednju stručnu spremu.

kako je rečeno Tanjugu u NSZ, stranci posao u Srbiji pronalaze i kod poslodavaca u Novom Sadu, Nišu, Sremskoj Mitrovici i Pančevu, a najveći broj radnih dozvola izdat je državljanima Kine, Rusije, Turske, Makedonije, Italije i Crne Gore.

Svaka četvrta dozvola za rad, ukupno 3.003, izdate su ženama stranim državljankama.

Za zapošljavanje državljana Srbije u inostranstvu najveće interesovanje pokazuju Hrvatska i Crna Gora, kojima su potrebni sezonski radnici u turizmu, navodi NSZ, a zatim Slovenija i Nemačka gde postoji tražnja za vozačima i medicinskim sestrama opšteg i pedijatrijskog smera.

U tom periodu 93 lica posredovanjem NSZ se po prijavama stranih poslodavaca zaposlilo u inostranstvu, dok je u okviru projekta “Triple Win” gde sarađuju GIZ, NSZ i Nemačka savezna agencija za rad, zaposleno 106 državljanja Srbije.

Tokom 2018. godine 351 državljanin Srbije koji je samostalno našao poslodavca na poslovima zdravstvene nege u Nemačkoj, potpisao je ugovore o radu uz posredovanje nacionalnalnih službi za zapošljavanje dveju država.

Povezane vesti

Izvor: Dnevnik, Tanjug

Foto: Pixabay