OČAJNIČKA poruka kancelarke: Nemamo RADNIKA

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Beta/AP

Nemačka početkom iduće godine donosi nov zakon koji bi trebalo da olakša uvoz kvalifikovanih radnika izvan Evropske unije, najavila je nemačka kancelarka Angela Merkel i upozorila na “očajničku” potrebu privrede za radnicima.

Prema poslednjim procenama, u Nemačkoj je trenutno nepopunjeno 1,3 miliona radnih mesta.

U ekonomski najjačoj članici EU radi više od dva miliona građana iz neke od zemalja Unije. “Ali to nije dovoljno i zato moramo potražiti kvalifikovane radnike izvan EU”, rekla je kancelarka.

“Bez dovoljno stručnjaka ni jedna privreda ne može da preživi”, upozorila je u redovnoj videoporuci subotom koju je potpuno posvetila novom zakonu.

Istakla je kako se potreba za stručnjacima iz inostranstva ne odnosi samo na akademski obrazovane radnike, nego i na strukovna zanimanja.

“Mi trenutno imamo brojne poslodavce i preduzeća koja su u očajničkoj potrazi za kvalifikovanom radnom snagom”, istakla je Merkel.

Zakon o useljavanju kvalifikovane radne snage stupiće na snagu 1. marta 2020. godine, a cilj mu je da otvori put radnicima izvan Evropske unije da dođu i ostanu da žive u Nemačkoj.

Izvor: Politika

Foto: Beta/AP