OVAKO ste vi glasali: Zatvaranje prodavnica nedeljom DA ili NE?

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Da li bi ukidanje rada nedeljom, o čemu se u poslednje vreme sve više govori, bar od zaposlenih u trgovinskim lancima napravilo zadovoljne i srećne radnike?

Poznato je da je položaj zaposlenih u trgovini nezavidan, da trgovci primaju minimalnu zaradu a negde ni toliko. Takođe, veliki broj zaposlenih u ovoj delatnosti obavlja posao sa samo 2 slobodna dana mesečno, a ne postoji efikasan model kontrole njihovog radnog vremena.

Iz ovih razloga je socijalno ekonomski savet grada Kragujevca jednoglasno doneo odluku da pokrene inicijativu za zabranu rada nedeljom u trgovinskoj delatnosti, osim na mestima gde je to neophodno (benzinske stanice, apoteke).

Inicijativu za zabranu rada nedeljom pokrenuli su i udruženi sindikati Sloga. Oni traže zabranu rada velikih trgovinskih centara i šoping molova u Srbiji nedeljom jer su „položaj radnika i očuvanje porodice lošiji i gori nego ikada, a rad nedeljom postao je pravilo koje se zloupotrebljava“.

Iz srca Šumadije: Kreće inicijativa da se zabrani rad NEDELJOM


Pošto nas interesuje i mišljenje građana, BIZLife je prošle nedelje sproveo anketu na Fejsbuku u kojoj ste mogli da glasate da li ste za zatvaranje prodavnica nedeljom ili ne.

Ovako ste glasali: 76 odsto vas (722) glasalo je za zatvaranje prodavnica nedeljom, dok je 24 odsto (225) glasalo protiv.


Situacija u regionu i EU

Iako su i u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj postojale inicijative da se zabrani rad nedeljom, to je do sada urađeno samo u Crnoj Gori.

U toj državi nedavno su na snagu stupile izmene Zakona o unutrašnjoj trgovini kojima Vlada Crne Gore pokušava da promeni dugogodišnje kupovne navike građana.

Mnoge države Evropske unije su ograničile rad nedeljom. Pravila su najstroža u Austriji gde je potpuno zabranjeno raditi poslednjim danom u sedmici.

Uz Grčku i Austriju, i Belgija, Kipar, Češka, Francuska, Nemačka, Mađarska, Island, Luksemburg, Holandija, Španija, Poljska i Velika Britanija imaju jasna pravila o tome ko može, a ko ne može da radi nedeljom.

Ostale članice EU uglavnom ne ograničavaju radno vreme.

Izvor: BIZLife

Foto: Pixabay

Komentari 4

 1. Ollegunar Solskjer

  Cuj, ne postoji model kontrole radnog vremena!?!?!? U 21. veku, u jeku informaticke revolucije, napisati ovo moze samo, da ne krstim ko. Problem je sto poslodavci krse zakon i ne placaju zaposlene za prekovremeni rad i rad nedeljom i praznicima. Kad se ide u kupovinu? Naravni vikendom. Kad se ima vremena. Da skratim, nije problem model kontrole radnog vremena, vec ko ce to da radi. Ko ce da kontrolise poslodavce kako placaju svoje zaposlene.

 2. jasna

  Neka nedelja bude dan za dobrovoljni rad, koji se plaća uvećanjem od 100% na zaradu,
  ali da se to poštuje. Onda bi se drugačije razmišljalo. Poslodavci bi morali da plate
  radnike duplo i pitanje je da li bi im se to isplatilo. Za sada su radnici eksploatisani
  i nezaštićeni, a poslodavci ne poštuju zakon.
  Ja na bih nedeljom radila ni za duplu platu, ne može se sve platiti. Bitnija je mi je
  porodica toga dana.

  • Srđan

   Ja bih zaposlio radnike koji rade samo subotom, nedeljom i praznicima kao i radnike koji rade radnim danima i dao bi im istu platu. Oni koji rade vikendom dakle bi bili plaćeni kao da rade 5 dana u nedelji.. zašto bi tako nešto pošteno zabranili.. Ko hoće da mu radnja radi vikendom i praznicima eto rešenja. Ko to ne može da priušti neka ne radi vikendom.

 3. Pingback: I poverenica za NERADNU nedelju, tog dana i NE KUPUJE - Bizlife.rs