Ove dve zemlje menjaju vizni režim i otežavaju zapošljavanje stranaca

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Danas se očekuje da američki predsednik Donald Tramp potpiše uredbu u cilju promene viznog režima, sve pod sloganom „Kupujmo Američko, zaposlimo Amerikance“, a na isto se sprema još jedna zemlja.

Australija će naime ukinuti privremene vize popularne kod stranaca i zameniti ih vizama za koje je potrebno bolje vladanje engleskim jezikom i radne veštine, rekao je premijer Malkom Turnbul (Malcolm Turnbull).

Turnbull je odbio sugestije da je promene vizne politike doneta kao odgovor na zahteve desničarskih stranaka, i kaže, u objavi na Fejsbuku: “Naše će reforme imati jednostavni fokus: posao Australijancima  i australijske vrednosti”.

Turnbul je rekao da će promena viza privući kvalifikovanije radnike te veće zapošljavanje Australijanaca za razliku od jeftine radne snage koja je u tu zemlju došla u okviru starih ‘viza 457’.

“Imigracijska smo zemlja, međutim činjenice ostaju – australijski radnici moraju imati prednost pri zapošljavanju u zemlji”, rekao je. “Nećemo više dopuštati da 457 vize budu pasoši za poslove  koji bi mogli i trebali da rade Australijanci”, dodao je.

Vizu 457 sada koristi oko 95.000 stranih radnika.

Izvor: BIZLife/Agencije

Foto: Pixabay