Ovo su najbolje države za strane radnike

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Ko želi da razvija svoju karijeru, trebalo bi da odabere selidbu u Nemačku, Veliku Britaniju ili Švajcarsku, dok dobra zarada strane radnike čeka na Bliskom istoku, pokazuje istraživanje banke HSBC.

Istraživanje za 2019. zasniva se na anketi više od 22.000 stranih radnika zaposlenih u 163 države sveta, a pokazuje koje su države najbolje za strane radnike u nizu aspekata, poput ravnoteže između poslovnog i privatnog života, mogućnosti zarade ili mogućnosti razvoja karijere.

Izveštaj pokazuje kako najbolje države za iseljavanje više nisu na američkom i azijskom kontinentu, već u Evropi i na Bliskom istoku. Tako je Singapur ispao iz prvih pet najboljih dok se SAD, Kanada i Hong Kong nalaze u prvih 10.

Na prvom mestu je Nemačka koja se u odnosu na rošlogodišnju listu popela za jedno mesto. Poznata po svojoj reputaciji efikasne i produktivne privrede, najveća evropska ekonomija ocenjena je kao središte za razvoj karijere, što je istaklo 65 posto anketiranih koji su našli posao u toj državi.

Uz to, napredak u karijeri u nemačkom slučaju ne znači i žrtvovanje privatnog života. Šta više, dve trećine stranih radnika istaklo je da se njihova ravnoteža između poslovnog i privatnog života poboljšala nakon preseljenja u Nemačku.

Od ostalih pozitivnih stvari stranci ističu nemačku radnu kulturu u čemu je bolja samo Švedska, te nivo sigurnosti radnog mesta. Naime, zahvaljujući visokoregulisanom tržištu rada, gotovo tri četvrtine anketiranih ističe bolju sigurnost posla u odnosu na onu u domovini.

Na drugom mestu je Bahrein koji je skočio 10 mesta zahvaljujući velikodušnim finansijskim ponudama tamošnjih poslodavaca. Bolju platu nego u domovini istaklo je impresivnih 77 posto anketiranih, nasuprot 62 posto prošle godine. Novac dolazi i za niz drugih stvari – subvencionisanje smeštaja i avio karata, te plaćanje zdravstvenog osiguranja.

Uprkos neizvesnosti oko Bregzita, na treće mesto najpoželjnijih država probila se Velika Britanija skočivši za šest mesta. Uz dobru ravnotežu privatnog i poslovnog života te dobre plate, 58 posto ispitanika ističe radnu kulturu koja je u Britaniji bolja nego u njihovim državama.

“Ostrvo” je po mišljenju stranaca najbolja zemlja na svetu za stianje novih veština i četvrta na listi najpogodnijih za napredak u karijeri, nakon Hong Konga, SAD i Singapura.

Četvrto mesto zadržali su Ujedinjeni Arapski Emirati koji, kao i Bahrein, privlače nadprosečnim primanjima. Čak 95 posto anketiranih otkriva kako su u sklopu finansijskog paketa dobili i dodatne povlastice, a 73 posto ističe da su primanja bolja nego u domovini. Polovina ističe i radnu kulturu.

Peta je Švajcarska koja je godinama pri vrhu najpoželjnijih država. U njenom slučaju 62 posto ispitanika ističe da zemlja pruža dobro okruženje za profesionalni razvoj, dok je po pitanju plata Švicarska odmah nakon Bahreina – 76 posto ispitanika kaže da su im se primanja poboljšala nakon preseljenja.

Izvor: Poslovni dnevnik

Foto: Pixabay