Ovoj zemlji fali 180.000 radnika i traži Srbe

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Češka preduzeća i Privredna komora zatržili su od češke vlade da krene u projekt olakšanog zapošljavanja radnika iz Srbije, kao što je pre godinu dana olakšala dolazak Ukrajinaca, zato što bi u Srbiji preduzeća našla kvalifikovane, iskusne i dobre radnike, a nezaposlenost u Srbiji je visoka.

“Donedavno je u Srbiji dobro funkcionisala automobilska industrija iz koje je ostalo 30.000 kvalifikovanih radnika i njihova znanja mogla bi da iskoriste češka preduzeća”, kazao je na konferenciji za novinare Privredne komore član njenog nadzornog odbora Miroslav Milbek.

Češka vlada je već ranije, pre godinu dana, na očajničke apele privrede da joj nedostaje tada 140.000, a sada već 180.000 radnika, pokrenula pilot projekat olakšanog izdavanja dozvola za zaposlenje i odobrenje boravka Ukrajincima.

Sada Privredna komora traži da se taj projekt proširi i na zemlje jezički i kulturno bliske, gde ne bi bila velika jezička barijera, a i komora i češka preduzeća zainteresovani su pre svega za radnike iz Srbije.

“Preduzeća su suočena sa problemima koji će pogoditi celu češku privredu. Imaju ugovorene poslove, ali nemaju ljude koji bi na njima radili. Kvalifikacije ljudi na birou rada ne odgovaraju potrebama preduzeća.”

Preduzeća se zato odlučuju da zapošljavaju strance, makar sa zanatom, bez obzira što im to donosi povećane troškove da u Ukrajini radnika nađu, prebace ga u Češku, smeste, plate prevode”, kazao je šef Privredne komore Vladimir Dlouhi.

Privredna komora Češke preko koje ide 80 odsto zahteva preduzeća za radnicima iz Ukrajine dovela je u okviru projekta za godinu dana 6.404 radnika iz Ukrajine.

Vlada i Privredna komora odbijaju optužbe čeških sindikata da preduzeća zapošljavaju gastarbajtere zato što im je stalo pre svega do jeftine radne snage.

Prema podacima sa stranih sajtova, prosečna plata u Češkoj u 2016. godini iznosila je oko 800 evra, dok se plate u industriji kreću u rasponu od 900 do 1.600 evra.

Izvor: Beta

Foto: Pixabay

Komentari 10

 1. Jovan

  Sta je sve potrebno

 2. Djordje

  Kako do dalje realizacije transfera u cesku? Kome se javiti, sta je potrebno?

 3. Zoran

  Gde se konkurise

  • Miroslav

   Miroslav.

 4. Danijel

  Gde konkurisati i kako?

 5. Dora

  Koje profile traze?

 6. darko

  Kome se treba javiti.Neki kontakt….

 7. Miroslav

  Gde i koga kontaktirati

 8. Miks

  Drugar moj je radio tamo za 800 eura jedva je uspevao nesto da ustedi sve je placao i stan i hranu

 9. Gordana

  Kako aplicirati?