Posao za mlade kovače posle 15 godina pauze

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Kompanija „Zastava kovačnica“ iz Kragujevca, koju je prošle godine iz stečaja kupila fabrika „Zastava oružje“, zaposlila je grupu mladih kovača, prvi put posle gotovo 15 godina.

U „Zastava kovačnici“ radi oko 50 kovača od kojih je većina starija od 50 godina, a 20 odsto je pred penzijom.

Izvršni direktor „Zastava kovačnice“ Milan Kostić rekao ;je  agenciji Beta da je kovačnica primila na prekvalifikaciju 11 nezaposlenih radnika metalske struke mladjih od 30 godina i obučavala ih za kovače u okviru projekta „Znanjem do posla“.

Veštinu zanata učili su od starijih majstora.

„Posle završetka obuke zaposlili smo sedam mladih kovača, a ostali iz grupe biće zaposleni u narednih 30 dana“, rekao je Kostić.

Kovači su deficitarni na tržištu rada u Kragujevcu i nijedna škola ne školuje kadrove za to zanimanje.

„Obuka se pokazala kao efikasnija jer u ovom slučaju ne moramo da čekamo da zaživi dualno obrazovanje i čekamo četiri godine da se završi školovanje ovog kadra koji nam je potreban“, rekao je Kostić.

On je rekao da „Zastava kovačnica“ ima potrebu i za radnicima koji rade na CNC mašinama.

U prethodnom periodu u okviru podmladjivanja kadra zaposlena su i četiri diplomirana mašinska inženjera, a u planu je angažovanje još dva inženjera.

Posao je dobilo i dvoje diplomiranih ekonomista i jedan diplomirani stručnjak za poslovnu administraciju.

Kostić je naveo da je cilj kovačnice da u narednom periodu ima ukupno 200 zaposlenih i ostvaruje prihod od 10 miliona evra godišnje.

Izvor: Beta

Foto: Pixabay