Sindikati: Na jesen nas čeka CRNI scenario, BEZ POSLA će ostati 300.000 radnika

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Savez samostalnih sindikata Srbije procenjuje da će na jesen zbog posledica pandemije virusa Covid-19 na privredu bez posla u Srbiji ostati od 250.000 do 300.000 radnika, rekao je sekretar Veća SSSS Zoran Mihajlović.

On je rekao da sve više firmi traži od Ministarstva rada i sindikata dozvolu za novi produžetak plaćenog odsustva sa posla od 45 dana jer se smanjuje proizvodnja i oni će imati pravo na 65 odsto zarade.

“Veliki broj firmi je iskoristio pravo na plaćeno odsustvo radnika od 45 dana i traže dozvolu za produžetak od još 45 dana, a neke će verovatno slati zaposlene i na kolektivni odmor”, rekao je Mihajlović.

Dodao je da su radnici kragujevačke fabrike Fijat-Krajsler automobili Srbija pre nekoliko dana počeli da rade, ali se najavljuje da će već ove nedelje ponovo otići na odmor.

Automobilska industrija je, kako je rekao, među najpogođenijim sektorima u svetu, a najviše stranih investicija koje su došle u Srbiju su iz te oblasti i snosiće iste posledice kao i u svetu koje je na privredu ostavila pandemija.

Mihajlović je rekao da u kragujevačkoj fabrici automobila FCA radi 3.500 radnika i da će više od 3.000 otići ponovo na odmor, a da će mali broj ostati samo u službama, neophodnim za održavanje fabrike.

On je rekao da su podjednako ugrožene i fabrike koje proizvode komponente za industriju automobila i da neće biti iznenađenje da neki investitori zatvore fabrike i odu iz Srbije.

“Država nema novca za dodatnu pomoć, a fabrike ako se epidemija uskoro ne stavi pod kontrolu nemaju prihoda i neke će verovatno otići u stečaj”, rekao je Mihajlović.

Kompanije, prema njegovim rečima, imaju pravo na dva puta po 45 dana plaćenog odsustva i zahtevi za drugih 45 dana plaćenog odsustva su motivisani nadom da će se epidemija smiriti, a da imaju sredstva da to plate.

Problemi nisu samo, kako je rekao, finansijske prirode, već i zdravstvene jer je u kragujevačkoj fabrici Zastava oružje 26 obolelih od Covida-19, a oko 100 ih je u izolaciji.

Prema rečima Mihajlovića, epidemija se drži pod kontrolom u čeličani u Smederevu u vlasništvu HBIS grupe i Rudarsko-topioničarskom kombinatu u Boru kojim upravlja kineska kompanija Ziđin majning i da tamo nema zdravstvenih problema.

Na jesen nas čeka crni scenario jer će se u kolapsu naći i lokalne samouprave koje su po raznim osnovama imale prihod od svih fabrika, a posebno od velikih”, upozorio je Mihajlović.

Izvor: Beta

Foto: Pixabay

Komentari 5

 1. DJordje

  Ko još za bilo šta pita sindikate, srediće to veliki mag u jedinoj pauzi u trajanju od 3 minuta i 28 sekundi između doručka i večere, jedan poziv sektoru za friziranje statistike menja sve, i umesto otkaza- nedostajaće radne snage našoj nikad brže rastućoj istorijski nezaustavljivoj… ekonomijici

 2. Pingback: Ekonomisti "POLJULALI" Vučićeve tvrdnje o OPORAVKU od koronakrize - Bizlife.rs

 3. Nina

  Pustite bre vise i tu koronu i sve.Moramo raditi.Umiru ljudi jer ne mogu da udju u bolnice od drugih bolesti!Uvedi da nosimo maske i da zivimo!Izludesmo vise

 4. Silvana

  Prvo skoci pa reci hop.Vazno da se nas predsednik pre izbora hvalio kako ce mo na kraju godine biti medju najuspenijim ekonomijama u Evropi.Eto koliko pametno razmislja.Sada neka odrzi obecanje ili odgovori zasto prica napamet i tako diletantski.

 5. Pingback: Dok sindikati očekuju otpuštanja, Đorđević tvrdi da zaposlenost raste - Bizlife.rs